Пригодном свечаношћу која је данас уприличена у Полимском музеју, колектив Радио Берана обиљежио је велики јубилеј, 30 година постојања и рада. У присиству садашњх и бивших радника, званица из друштвено-политичког, јавног и културног живота, повела се и панел дискусија на тему “Радио Беране – јуче, данас, сјутра”. Свечаност је организована тачно у подне, симболично као и прије 30 година.

Предсједник Општине Беране Вуко Тодоровић истакао је на свечаности да се Радио Беране, као једини медиј у Беранама, већ дуги низ година суочава са низом проблема, а финансијска сигурност је темељ за квалитетан рад Радија и запослених у њему.

,,Све ово говорим имајући у виду значај Радио Берана, с чијих таласа смо могли чути препознатљиве гласове, уз које су одрастале генерације, уз добре музичке нумере, али прије свега уз правовремено и објективно извјештавање, како и налаже новинарска професија и етика. У Радио Беранама поникла су нека од најистакнутијих имена црногорског новинарства која су своје знање несебично преносила младим колегама и колегиницама”, казао је на свечаности предсједник Тодоровић.

Као бранитељ јавног интереса, који се бави темама од локалног значаја и тиме утиче на живот локалног становништва, улога Радија је значајна и мора се континуирано снажити, истакао је он.

,, Увјерен сам да сте у протеклом периоду успијевали да сачувате свој интегритет и објективан став, кредибилитет медија, поклањајући потребну пажњу свим темама које се тичу грађана Берана”, додао предсједник Тодоровић.

На панел дискусији, на тему “Радио Беране – јуче, данас, сјутра”, говорили су потпредсједник Општине Дамјан Ћулафић, директор Радија  Туфик Софтић, некадашњи директор Светислав Свето Стијовић, као и актуелне уреднице Снежана Милић и Милена Бубања Обрадовић.

Потпредсједник Ћулафић је казао, да данашњи јубилеј за њега представља врло важан датум, из личних и професионалних разлога.

„Памтим да Радио Беране није никада функционисао издвојено, већ је увијек био праћен додатним садржајима. Тако се сећам да је Информативни центар имао Радио Беране, али и издавао часопис Слобода, те часопис Токове. Сјећам се да су новинари Радија организовали како књижевне вечери, тако и научне скупове и округле столове, а било је и по неке драматизације. Дакле, новинари Радија чинили су локалну интелектуалну елиту, чија јавна ријеч се пратила и значила је. Могли су да утичу у адекватној мјери на локално јавно мњење”, казао је на панелу потпредсједник Ћулафић.

,,Радио видим као врло стабилан медиј у Беранама. Без обзира што је било изазовних периода у прошлости, Радио је опстајао, захваљајући добром међуљудским односима и колегијалности. Локална управа, за следећу годину планирала је већа новчана средства, како би се омогућили бољи услови за рад и иновацију програмске шеме”, истакао је потпредсједник Ћулафић.

Директор Радија Туфик Софтић, осврнуо се на вријеме од оснивања радија па до данас, новинаре, уреднике и велика имена која су поставила темеље радио новинарства у нашем граду.

,,Радио Беране не представља само традицију од 30 година, већ много дужу. Он заправо  наставља традицију новинарства која је у Беранама почела 1941. године, коју су започели велики књижевници Радован Зоговић и Веселин Маслеша, у вријеме када је изашло око 6/7 бројева листа ,,Слобода” . Од тог периода, до гашења Слободе 2006.године, велики ентузијасти, имена културе и умјетности, градили су дух и традицију беранског новинарства. На тим темељима и на тој традицији  дјелује данас наш Радио”, истакао је директор Софтић.

О свом професионалном раду, о разним друштвено- политичким околностима у којима је дјеловао и опстајао берански радио, говорио је некадашњи директор Свето Стијовић.

Уреднице Снежана Милић и Милена Бубања Обрадовић, говориле су о дјеловању портала, друштвених мрежа и радија, као и плановима и иновацијама за будући период.