У организацији Српског националног Савјета, 20. Маја 2016. године у Подгорици  је   одржан округли сто „Срби у Црној Гори десет година након њеног издвајања из заједничке државе са Србијом“. На позив организатора, учешће у округлом столу, узео је и предсједник СО-е Беране, Горан Киковић.У свом обраћању учесницима округлог стола, он се посебно осврнуо на проблеме са којим  се суочавала и суочава,   српска национална заједница у Црној Гори, а који ни дан данас нијесу отклоњени.

У циљу регулисања положаја Срба и њиховог интегрисања у уставно-правни поредак државе Црне Горе , изнио је следеће предлоге:

  1. Уставом оредити статус Српског народа у Црној Гори као конститутивног народа;
  2. Да српски језик и ћирилично писмо буду у службеној употреби;
  3. Стварање свих потребних предуслова (правних, материјалних, просторних и других) за извођење наставе у школама у којима наставу похађају дјеца припадници српске националне заједнице, по наставним плановима и програмима који се изводе у школском систему Србије;
  1. Положај Српске православне цркве, као стожерног чиниоца црногорске државе и прије           озваничења и признања црногорске државности у складу са међународним стандардима
  1. заступљеност припадника српског народа у државним органима, пропоционално његовом бројном стању.

Испуњење ових услова би било кључни чинилац за  отклањање свих антагонизама који су данас евидентни у Црној Гори, која тежи да постане дио савремене Европе.