Предсједник Скупштине општине Беране Новица Обрадовић честитао је владици Јоаникију на избору за Митрополита Црногорско-приморског и владици Методију за епископа Будимљанско-никшићког.

„Поштовани митрополите Црногорско-приморски, господине Јоаникије и, поштовани епископе будимљанско-никшићки, господине Методије, цијелу Црну Гору која је, предвођена блаженопочившим митрополитом Амфилохијем и вама двојицом, нашим владикама, током прошле године извела подвиг који ће се препричавати генерацијама, орадостила је вијест да је добила новог митрополита црногорско-приморског и новог епископа будимљанско-никшићког који су достојни наследници својих претходника на светим троновима на Цетињу и у Беранама.

Народ Црне Горе, након свих хапшења и притварања, пребијања и полицијских тортура, којима сте били изложени прошле године, а које сте мирно поднијели, примио је вијест о вашем избору као очигледан израз божије, космичке и поетске правде. О томе говори и усклик који се из главе цијела народа пролама широм Црне Горе од момента вашег избора, а гласи „Благо нама!“

Желим вам да ваше управљање Митрополијом црногорско-приморском и Епархијом будимљанско-никшићком буду у знаку побједе правде над неправдом, у чијем је знаку и ваше увођење у тронове у Цетињском манастиру и у Ђурђевим ступовима. Нека вам посао буде лакши него блаженопочившем митрополиту Амфилохију који ће, сигуран сам, остати једини православни владика на свијету који је морао бранити светиње од дијела народа чије су.

У чврстом и дубоком увјерењу да ћете и вас двојица, као што је то и он чинио, наставити да чувате наше светиње, наше цркве и манастире, али, више од свега, највећу међу њима – љубав и слогу међу браћом, још једном вам честитам на избору за митрополита црногорско-приморског и епископа будимљанско-никшићког“, наводи се у честитки предсједника Скупштине општине Беране Новице Обрадовића.