ПРЕДСЈЕДНИК СО БЕРАНЕ У ПОСЈЕТИ ОПШТИНИ ВЕЛИКО ГРАДИШТЕ

 

ПРЕДСЈЕДНИК СО БЕРАНЕ ГОРАН КИКОВИЋ У ПОСЈЕТИ ОПШТИНИ ВЕЛИКО ГРАДИШТЕ И ПОБРАТИМСКОЈ МЈЕСНОЈ ЗАЈЕДНИЦИ СА ПОЛИЦОМ -КУСИЋЕ

Традиционално, већ 12 пут за редом, Фестивал Цвијећа и меда окупио је 3. и 4. маја својеврсне излагаче цвјетних производа из читаве Србије, а придружили су им се и врсни произвођачи пчелињих производа.

 Два дана, 3. и 4. маја 2015. године делегација општине Беране (предсједник Скупштине општине Горан Киковић са представницима Полице Миличком Трифуновићем и Бошком-Драганом Каљом Ненадовићем ) били су гости фестивала и боравили су у општини Велико Градиште и у Мјесној заједници Кусиће, са којом је МЗ Полица побратим већ више од петнаестак година. Госте је примио предсједник општине Велико Градиште Драган Милић, предсједников замјеник Слађан Марковић, Браниславка Шуловић, предсједник Скупштине општине Велико Градиште, Дајана Стојановић, директорка ТО Велико Градиште са сарадницима, Драган Живоиновић предсједник МЗ Кусиће, па су делегације домаћина и гостију обишле културно-историјске знаменитости и туристичке потенцијале у овој општини.

        Побратимство између двају мјесних заједница, започето је прије петнаестак година на личну иницијативу Бошка-Драгана Каље Ненадовића са Полице и Драгана Баје Лукића, садашњег шефа мјесне канцеларије у Кусићу. Ове сусрете су прихватили мјештани из обје мјесне заједнице, а манифестације се одржавају наизмјенично по узајамном договору побратима.

 делегација из жупаније Караш Северина на челу са директором Туристичке организације округа Караш Северин, господином Стоическу Флорином и извршним директором Мариус-Ливиус Андритоиом као и почасна Амбасадорка Белгије госпођа Денисе Де Хауwере.

Организатори фестивала који је трајао два дана били су Општина Велико Градиште, Туристичка организација општине Велико Градиште и МЗ Кусиће.

Danicveca

КУД Браничево на манифестацији “Дани цвећа “ у Кусићу

У оквиру мале оазе цвијећа и зеленила налазило се баштенско цвијеће, расадни материјали, украсно биље, декоративни материјали, као и производи за његу и одржавање цвијећа.

Ово је била идеална прилика за излагаче да се сретну и размијене искуства у вези са узгајањем цвијећа и правилним одржавањем, као и за посјетиоце да уживају у несвакидашњем цвијетном призору и чују савјете о расађивању, гајењу и прехрани цвијећа.

На фестивалу је своју понуду представило преко 60 излагача, који су оба дана вриједно декорисали своје цвјетне штандове.

Првог дана, у селу Кусићу, фестивал је отворио предсједник општине, господин Драган Милић, а на отварању је говорио и предсједник МЗ Кусиће Драган Живоиновић. Богат културно умјетнички програм испунио је очекивања. У преподневном блоку наступиле су двије дјечије групе Ансамбла народних игара и песма „Властимир Павловић Царевац“, као и домаћини, деца школског узраста из села Кусића са различитим играма и пјесмама. У поподневним часовима наступио је КУД Браничево као и припремна и извођачка група Ансамбла народних игара и пјесма „Властимир Павловић Царевац“ на опште задовољство свих посјетиоца. Као велико финале, извођачи АНИП-а сплетом игара затворили су први фестивалски дан на спектакуларан начин.

Приликом отварања другог фестивалског дана у Великом Градишту, предсједник општине, господин Драган Милић је истакао значај ове манифестације  и поменуо напоре које општина улаже на одржавању  наших паркова и јавних површина, да би Велико Градиште с правом могао да носи епитет града цвећа и зеленила. Такође овом приликом истакао је значај туризма за развој наше општине, и нагласио да смо ове недеље, од 1.маја када је кренуо Уранак на Сребрном језеру до 12.Фесивала Цвећа и меда, на најбољи начин отворили туристичку сезону.

У 11 часова почео је музички програм, а исти су отворили наши најмлађи суграђани. Предшколске групе ПУ “Мајски цвет” одиграле су три ритмичке игре. Дечија група АНИП-а представила се игром “Хајд поведи весело”, а припремна група игром “Лепеница”. Програм је затворио фолклор МЗ Барич. Конферансијер нам је у неколико сегмената кроз кратак историјат дочарао силну љубав Градиштанаца према уређењу цвјетних вртова.

Комисија у саставу Јасмина Стојадиновић, Лепа Алексић и Драгана Живковић оцењивала је штандове и умешност излагача. Најкреативнијим додељене су вредне награде. У категорији најлепшег цветног штанда треће место освојила је Вера Ранић из Кисиљева, а награду је уручио Владан Дачић, заменик прецедника скупштине, друго место освојила је Славица Маријановић из Кусића а награду је уручио Слађан Марковић, заменик прецедника општине, прво место освојила је Весна Филиповић из Кисиљева, а награду је уручио председник општине Драган Милић. За најлепши медени штанд треће место освојио је Срђан Јовић из Тополовника а награду је уручила директорка Културног центра Љубинка Тодоровић, друго место освојио је Мирко Арсић из Бискупља а награду је уручио председник МЗ Кусиће Драган Живоиновић,  прво место освојио је Бобан Живковић из Бискупља а награду је доделила Дајана Стојановић, директорка ТО Велико Градиште.

VelikoGradiste

Центар општине Велико Градиште

zajednicka

С лијева на десноСлађан Марковић,замјеник предсједника општине Велико Градиште  Горан Киковић, предсједник Скупштине општине Беране и Драган Милић, предсједник општине Велико Градиште.

Током разговора у општини Велико Градиште Драган Милић, предсједник општине Велико Градиште  је овакве братске посјете и  окупљања подржао и истакао значај оваквих сусрета за житеље обје општине, посебно за младу популацију, апострофирајући посебно “долазак кршних Васојевки из Лимске долине у долину Дунава и златног Пека, гдје се могу огледати у водама Сребрног језера“! Он је истакао да ће се наставити узајамне посјете и сарадња двије општине а све у интересу грађана, прије свега Полице и Кусића, а и општина Беране и Великог Градишта.

На крају, домаћинима се на изузетном гостопримству и незаборавном дводневном дружењу захвалио предсједник Скупштине општине Беране Горан Киковић, изјавом да је почаствован позивом да и ове године присуствује једној значајној културној и туристичкој манифестацији  каква је “Дани цвијећа и меда“ и оваквим братским сусретима и истицањем да ће и општина Беране, у наредном периоду, помагати овакве манифестације и активно учествовати у има, како би се продубљивале, јачале и омасовљавале овако драгоцјене друштвено корисне иницијативе и културно-туристичка сарадња. Уз позив руководству општине Велико Градиште да посјете општину Беране и увјере се у њене економске, културне, природне и сваке друге потенцијале, а које су до сада због маргинализације простора Васојевића од стране црногорске власти остале још увијек по страни главних економских и политичких токова у држави Црној Гори.

zajednicka2

С лијева на десноСлађан Марковић, замјеник предсједника општине Велико Градиште,  Драган Милић, предсједник општине Велико Градиште, Горан Киковић, предсједник Скупштине општине Беране, Браниславка Шуловић, предсједник Скупштине општине Велико Градиште, Драган Живоиновић предсједник МЗ Кусиће и Миличко Трифуновић, представникМЗ Полица.

 

Шта треба знати о општини Велико Градиште и МЗ Кусићи?

Велико Градиште је град и сједиште општине Велико Градиште у Браничевском округу. Према попису из 2002. било је 5 658 становника (према попису из 1991. године било је 5 973 становника). Налази се у сјевероисточном дијелу Србије, у подножју Карпата, недалеко од уласка у Ђердапску клисуру.

Лежи на 1.059. киломерту десне обале тока Дунава (који је природна граница са Румунијом) са једне, и ушћа Пека у Дунав са друге стране. У његовој непосредној близини, на 3км од центра града, налази се познато туристичко одредиште Сребрно језеро.

У Римско доба на месту данашњег Градишта, на путу од Viminacijuma (Костолца) према Kuppei (Голупцу) налазило се важно римско утврђење Pincum. Према неким налазима Пинкум је у то вријеме био важан рударски центар, односно мјесто у коме се прикупља руда и транспортује даље према другим римским градовима. Судећи према опекама, које се овдје могу наћи, у Градишту су били стационирани дјелови Седме Клаудијеве римске легије. С обзиром на његов географски положај у Пинкуму и околини стално су се смјењивали освајачи. Хуни су га освојили и спалили између 441. и 443. године наше ере. У његовој обнови помиње се Јустинијан I.

Градиште се први пут помиње у Раваничкој повељи од 1381. године, којом кнез Лазар оставља 13 села у Пеку манастиру Раваници, међу којима и Градиште.

zajednicka3

Споменик палим борцима (1912-1919) из балканских и Првог свјетског рата у центру Великог Градишта

Напредак овог краја се прекида  падом Деспотовине под турску власт. Становништво се пред турским терором повлачи у брдовите крајеве. Према Јовану Цвијићу, зато данашње становништво   ове општине и читавог Браничевског краја има веома мало потомака средњовјековних браничевских старосједелаца.

У насељу Велико Градиште живи 4 438 пунољетних становника, а просјечна старост становништва износи 38,1 година (36,7 код мушкараца и 39,4 код жена). У насељу има 1888 домаћинстава, а просјечан број чланова по домаћинству је 3,00. Ово насеље је великим дијелом насељено Србима (према попису из 2002. године).

Kusice

Улица у центру МЗ Кусиће

Кусиће је насеље у Србији у општини Велико Градиште у Браничевском округу. Према попису из 2002. било је 742 становника (према попису из 1991. било је 952 становника).

У насељу Кусиће живи 600 пунољетних становника, а просјечна старост становништва износи 43,0 година (40,9 код мушкараца и 45,0 код жена). У насељу има 177 домаћинстава, а просјечан број чланова по домаћинству је 4,19.

Ово насеље је великим дијелом насељено Србима (према попису из 2002. године), а у последња три пописа, примијећен је пад у броју становника.