ГОРАН КИКОВИЋ, ПРЕДСЈЕДНИК СО БЕРАНЕ РАЗГОВАРАО СА МИЛAНОМ ШОШКИЋЕМ, ПРЕДСЈЕДНИКОМ  УТЕКС-а

           Милан Шошкић, предсједник, Удружење текстописаца за музичко стваралаштво Републике Србије – УТЕКС-а које је основано 1987. године, упознао је предсједника Киковића са радом и између осталог истакао следеће: Да је циљ УТЕКС-а био да се афирмишу текстови за све жанрове музичког стваралаштва, борба против шунда, заштита ћирилице и ширење културе у цијелој земљи и дијаспори. Кроз УТЕКС од оснивања до данашњих дана прошло је око 5000 хиљада чланова из свих крајева свијета. Имамо свој интерни часопис “Бисери“ у којем су пјесме како наших чланова тако и наших пријатеља. Код нас су сви добродошли. Врата су отворена за све оне који пишу римоване стихове, односно примењену поезију, како би ми на лакши и сигурнији начин ступили у контакт са пјевачима, композиторима и издавачким кућама и стекли могућност да и њихово дело буде снимљено. Сарађујемо са скоро свим композиторима и пјевачима у Србији и Црној Гори. Многи нас подржавају, јер ми нудимо лијепе, чисте, јасне и пјевљиве пјесме за разлику од оног што се намеће народу путем малих екрана и медија.

Он је упознао у даљем разговору домаћина да је на челу УТЕКС-а  шест година, већ други мандат. За то вријеме организовао сам тринаест фестивала Нове народне пјесме УТЕКС-а. На тим фестивалима учешће су узимали многи пјевачи како из Србије тако и из Црне Горе, Македоније, Хрватске, Републике Српске, Америке… Написао сам и издао четири збирке својих пјесама: “Поздрави је вјетре“, “Завичајне сузе“, “Ивана се кроз Беране шета“ и “Стопер“. Моје пјесме пјевају скоро сви пјевачи из Црне Горе. Дуле Рајковић, Миливоје Ђуришић, Милоје Бубања, Игор Шошкић, Здравко Ђурановић, Беки Бекић, Миломир Миљанић – Миљан, Нешо Лутовац… У мојим текстовима преовладава туга за завичајем, за огњиштем, за долином Лима, Васојевићима… Имам снимљених скоро 400 пјесама, многе су и веома слушане широм свијета, гдје год живи наш народ: “Ивана се кроз Беране шета“, “Прими поздрав из Берана“, “Идемо сине“, “Жена на капији“, “То Српкиња само рађа“, “Ђе у љето газиш снијег“, “Поздрављам те Црна Горо“, “Васојевка“, “Е, мој друже Васојевски“, “Васојевска Гара“…

На многим фестивалима освајао сам награде: поменућу прво мјесто на фестивалу “Старе стазе“ на Палама, мој текст је проглашен најбољим на фестивалу, отпјевао је Милоје Бубања пјесму под називом “Еј, Пљеваљска џâдо крива“; на фестивалима у Београду такође много освојених награда. Добитник сам Повеље за Хуманитарни рад Општине Раковица, Повеље од УТЕКС-а за дугогодишњи допринос и очување народне пјесме, Повељу од мојих Улотињана за све оно што чиним својим пјесмама родном крају, Улотини, Васојевићима… Организовао сам много хуманитарних концерата и промоција. Искрено помажем квалитетним пјевачима почетницима да сниме своје прве пјесме, да их промовишем, да гостују, да се за њих чује. За неке, сигуран сам, тек ће се чути, а они баш долазе из, по мени најљепшег града – Берана, моји сарадници-пјевачи  Ранка Чукић и  Игор Шошкић ће сигуран сам бити веома познати и брзо ће се за њих чути.

Он је истако да  су све  простији и бизарнији текстови које пјева новоконпонована елита уз музику, која нема везе са народним мелосом, сем што се можда у жаргону називају “народњацима“. Не преза се од плагијата, тако што се прераде мелодије које су настале у Турској, Грчкој, Египту, Ираку…Онда се уз добијену композицију, која подразумијева умјесто хармонике електронски звук и бубњеве, придода текст за који није битан садржај, већ да прати ритам. Е, то је стање у нашој народној музици. Има доста добрих текстописаца у нашој земљи, али они у поплави турбо-фолка не могу доћи до изражаја. Тражећи што бржи, лакши и јефтинији начин да се дође до хита, аутори често губе осјећај за мјеру. Цијена је лажна слика о томе шта наш народ воли, иза чега се, у ствари, крије немјера да се “од пјесме живи“, насупрот старим добрим временима кад се “за пјесму живјело“. Текст и пјевање све чешће су само пратећи елемент савременог пјевача, који све више преузима улогу и забављача. Што за посљедицу има све мање правих и добрих аутора текстова, композиције и извођача.

Предсједник СО Беране Горан Киковић је поздравио рад великог умјетника и ствараоца какав је Милан Шошкић који потиче са ових простора, и који кроз своје текстове и пјесме које изводе познати естрадни умјетници и афирмишу Беране и област Васојевића.

Он је истакао да се локална самоуправа залаже за афирмацију свих вриједности по којима смо били препознати у цивилизованом свијету, односно да треба да поштујемо и гајимо своју културну баштину.

Разговарано је овом приликом о будућој сарадњи УТЕКС-а и општине Беране у области културе и народног стваралаштва и договорено је да се та сарадња афирмише у наредном периоду.