Почаст војницима из Првог свјетског рата

Предсједник СО Беране  Горан Киковић, присуствовао је 7. новембра 2015. године обиљежавању стогодишњице од битака на Врановцу и  на планини Чемерно  код Краљева,  гдје је подигнут споменик  на Врановцу  а на  Чемерну треба да се гради црква у помен српским војницима који су 1915. године, заједно са борцима Доњовасојевићке бригаде Црногорске војске, погинули борећи се против аустро-угарске армије на положајима изнад Краљева. Наглашено је да поменути догађаји посвједочавају  вјековну повезаност народа Србије и Црне Горе и да се тако славни датуми никада не смију заборавити.

“Чињеница да су се током Првог свјетског рата  војници из  Берана у саставу Доњовасојевићког батаљона заједно са српским војницима  боравили овдје у околини Краљева против заједничког нам непријетеља указује на вјековну повезаност и заједничке интересе српског и црногорскох народа. Зато ме радује што нам је у посјету дошла званична делегација града Берана и што је изразила спремност да заједнички обиљежавамо свијетле датумне из заједничке нам историје. Тако ће град Краљево подржати изградњу цркве на планини Чемерно која се подиже у славу војницима из Србије и  Црне Горе који су погинули у борби за слободу. “ – истакао је помоћник градоначелника града Краљева Вукман Ракочевић.

Предсједник СО Беране Горан Киковић  изразио задовољство и захвалност што се на Врановцу подигао споменик и што ће се на планини Чемерно подигнути војничка црква и што ће тамо бити уписана и имена бораца Доњовасојевићке бригаде чији су  припадници далеко од свог завичаја гинули за крст часни и слободу златну.

“Ово је прилика да наставимо активности које је општина Берана започела са циљем да  успостави што квалитетнију сарадњу са градовима у Србији. Ту смо да  дамо подршку  изградњи цркве на планини Чемерно и тако од заборава отргнемо знамените датуме и на достојан начин одамо пошту нашим прецима који су своје животе прије сто година оставили овдје у гудурама изнад Краљева. Довољно је рећи да скоро свака друга или трећа породица на овом подручју вуче коријене са простора Васојевића и долине Лима и схватити да је унапређење сарадње измењђу Берана и Краљева једна природна потреба. Такође, Краљево и Беране, поред културног и духовног повезивања,  имају  и заједничке интересе по питању привреде и економије, тако да је за очекивати да у наредном периоду започнрмо реалитацију пројеката који ће доносити  обострану корист“ – нагласио је Киковић.

Представници Чачка, Краљева и Берана присуствовали су парастосу на извишењу Врановац  ратницима који су изгинули у борбама на Јелици, Троглаву, Чемерну и Гочу новембра 1915. године. Парастос су служили свештеници Епархије жичке.

“Овдје смо у част и славу оних наших предака који су све од себе дали, па и своје животе прилажући их на олтар отаџбине, знајући шта дају и зашто га дају. Они су данас у витешком царству небескоме гдје Обилић над сјенима влада. Многим нашим прецима чији су гробови разбацани по овим врховима и планинскин гудурама ни имена не знамо  појединачно, али знамо да би се свако српско име које постоји могло уклесати испод војничких крстова и знамења које подижемо. Они су своје животе положили за слободу као највећу светињу и вриједност“ – казао је протојереј Љубинко Костић.

Пригодне говоре на Врановцу одржали су и замјеник градоначелника Краљева Вукман Ракочевић, предјседник СО Беране Горан Киковић, предсједник Удржења “Братство Бојовић“ Јово Радовић, скупу је присуствовао и градоначелник Чачка Војислав Илић, наводећи са ће војничка црква на планини Чемерно, која треба да буде завршена до новембра 2018. године, бити свјетионик слободе и симбол још чвршћег повезивања Србије и Црне Горе.  Парастосу су присуствовале и делегације МУП-а и војске Србије.

Потом је у свечаној сали Скупштине града Краљева одржана свечана академија на којој је о повлачењу српске војске током новембра мјесеца и учешћу Васојевићке бригаде као и о значају Мојковачке битке говорио потпуковник проф. др Слбодан Ђукић, професор Војне академије у Београду.

Парастос на Врановцу  служен је поред крста којег су, уз постављање спомен плоче, прије неколико година подигли житељи краљевачких села. На спомен плочи се посебно истиче име генерала  Лакића Војводић који је 1915. године командовао Диоњовасојевићком бригадом.

“Овај спомен крст подигнут је као сјећање на погибију војника и официра Доњовасојевићке бригаде и Ужичког одреда у саставу Дринске дивизије и позив под командом дивизионог генерала војводе Лакића Војводића који на Врановцу храбро погинуше за српство и Србију у борбама са Аустријанцима од 23. до 28. октобра 1915. године и својим жртвама омогућише повлачење српске војске према Солуну“.

Овом  приликом потврђени су прошлогодишњи  закључци Одбора за изградњу војничке цркве на планини Чемерно да, поред представника Епархије жичке, војске, грађана, невладиних организација, Одбор за изградњу ове светиње чине представници градова Краљево, Чачак, Лучани, Ивањица, Ариље, Врњачка Бања и Беране.