ПРЕДСЈЕДНИК СО БЕРАНЕ ГОРАН КИКОВИЋ БОРАВИО  У ДВОДНЕВНОЈ ПОСЈЕТИ  КРАЉЕВУ  НА МАНИФЕСТАЦИЈИ

 “ДАНИ ЈОРГОВАНА“

На позив предсједника СО Краљево Сретена Јовановића, предсједник СО Беране Горан Киковић, боравио је 22. и 23. маја на традиционалној манифестацији “Дани јоргована“, која се сваке године одржава у Краљеву под покровитељством града Краљева.

Једанаести пут за редом на Градском тргу одржан је Матурски плес за средњошколце из Краљева.

Краљевачки матуранти били су први у Србији који су, 2005. године, заиграли “Матурски плес“ у исто вријеме са својим вршњацима из словеначког партнерског града Марибора и неколико европских земаља. Како се сваке године све већи број младих из других градова у Србији прикључивао манифестацији и играо традиционални плес четворки у исто вријеме са вршњацима у европским градовима, сваке године обаран је и Гинисов рекорд у броју учесника.

Градоначелник града Краљева Томислав Илић поздравио је краљевачке свршене средњошколце и пожелио им да успјешно наставе своје образовање и да се врате у свој родни град, а град ће их спремно чекати.

И начелник Рашког управног округа Небојша Симовић је поздравио учеснике Матурског плеса и пожелио им да наставе образовање, јер ће на тај начин помоћи и себи и својој земљи.

Другог дана,    23. маја,     одржана је   традиционална, 22. по реду културно-туристичка манифестација “Дани јоргована“, у част Јелене Анжујске, француске принцезе и српске краљице, којом се обиљежава и 765 година српско-француског пријатељства, окупивши бројне госте из цијеле Србије, региона и иностранства.

У свечаној поворци, поред градоначелника града Краљева Томислава Илића и челника краљевачке локалне самоуправе, нашли су се и многобројни представници из Министарства спољних послова, градски менаџер Београда Горан Весић, представници Војног и болничког реда “Светог Лазара од Јерусалима“, организације “Андре Мажино“ на челу са предсједником адмиралом Лакајем, познати хуманитарац Арно Гујон, Жан Пјер Шарпи, црногорски принц Никола Петровић Његош, Горан Киковић, предсједник Скупштине општине Беране, делегације амбасада Пакистана, Русије и Кине, делегације града Лиона, а као краљевски пар најбољи краљевачки ђаци у актуелној генерацији матураната – Лука Драгојловић и Нађа Сеизовић.
Централна приредба одржана је на Тргу српских ратника, где су најприје градоначелник Краљева Томислав Илић и Арно Гујон засадили јоргован као симбол пријатељства, а потом се на колективном вјенчању, одржаном по први пут у Краљеву, вјенчало четири пара, док је пет обновило своје вјенчане завјете.

Предсједник СО Беране Горан Киковић је овом приликом разговарао са домаћином, предсједником СО Краљево Сретеном Јовановићем, о будућој сарадњи Берана и Краљева, која је отпочела прошле године боравком делегације из Берана у Краљеву, а наставиће се и у наредном периоду у циљу размјене искустава у  свим областима, прије свега културе,  а све у интересу грађана  ова два града, које  вежу пријатељство и братска историја добрих односа. 1 2 3 4 5