Поводом одуговлачења радова на реализацији пројекта  „Изградња постројења за пречишћавање отпадних вода и канализационе мреже и унапређење  водоснабдијевања“ у Општини Беране, предсједник Скупштине општине Беране, г – дин  Новица Обрадовић је одржао састанак са представницима три мјесне заједнице: Хареме, Доње  Луге  и Пешца.

На сједници Скупштине која је одржана 25.04.2018. године, одборник Богдан Јоксимовић  упутио је питање предсједнику Скупштине и предсједнику Општине  у вези завршетка радова на поменутом пројекту у МЗ Хареме, уз образложење да су сви рокови одавно истекли уз констатацију да  због раскопане улице на том подручју влада тотални хаос.

Састанку су присуствовали: Дарко Стојановић, менаџер Општине,  Дејан Башић, предсједник МЗ Д. Луге, Бранислав Јокић,  предсједник  МЗ Пешца  и представници МЗ Хареме, Богдан Јоксимовић и Небојша Бабовић.

Представници ове три Мјесне заједнице су указали на пропусте фирми које споро  изводе радове услед  чега  су улице   на подручју ових насеља остале потпуно  прекопане, чиме је онемогућен нормалан  живот становника . Током извођења радова дошло је и до оштећења постојећих водоводних и канализационих мрежа, због чега се дешава да су нека домаћинства и по неколико дана без воде.

Манаџер Општине, г – дин Дарко Стојановић,  који је задужен за пројекат , информисао је учеснике састанка о свим активностима везано за реализацију пројекта, између осталог  да  је  на међународном тендеру , Дирекција јавних радова за главног извођача радова изабрала шпанску  фирму  „Aqualia Infraestructuras“, која ја ангажовала подизвођаче који изводе радове у овим мјесним заједницама. Дирекција је такође изабрала надзорни орган који је задужен да надгледа извођење радова. Како Општина није могла да утиче на одабир извођача, подизвођача и надзорни орган, самим тим није била, нити  је у могућности да спријечи поменуте пропусте, који су довели до хаотичног стања у овим насељима. У протеклом периоду Општина је тражила да се радови приведу крају. Надлежни органи општине су  се више пута  обраћали Дирекцији јавних радова, надзорном органу и извођачу радова, а предсједник Општине се у вези овог проблема обраћао и Влади ЦГ.

Предсједник Скупштине г-дин Обрадовић је  изразио разумијевање због оправданог незадовољства становника ових мјесних заједница  и истакао да ће колико му то овашћења предсједника Скупштине допуштају утицати на надлежне институције да се овај проблем што прије превазиђе.

Учесници састанка позивају Владу ЦГ,  Дирекцију јавних радова, извођача радова и надзорни орган,  да поштују обавезе из уговора и  убрзају динамику радова у складу са прописаним стандардима и девастиране улице врате у првобитно стање, јер становнике ових насеља издаје стрпљење, што је и оправдано с обзиром у каквом се амбијенту већ  дуже времена налазе. Недопустиво је да грађани ове три мјесне заједнице и грађани осталих насеља у којима су раскопаване улице и постављане нове цијеви, а које нијесу враћене у првобитно стање, због неодговорног односа извођача , подизвођача радова и надзорног органа, буду таоци  којима је угрожено право на нормалан живот. Тражи се и   од надлежних општинских институција да у складу са својим овлашћењима  предузму све неопходне кораке, како би се на овај проблем коначно ставила тачка.