Предсједник Општине Беране Драгослав Шћекић казао је да се мора увести мораторијум на лов, како би се припремиле мјере заштите животињског свијета, а у најкраћем року потребно је кренути са промјеном закона и пооштравањем казни како би се сузбио криволов.

Предсједник је заједно са министром пољопривреде, шумарства и водопривреде Александром Стијовићем, представницима невладиних организација и ловачког удружења „Иванград“ учествовао у потрази за мечићима чија је мајка убијена прије два дана у селу Доња Ржаница код Берана.

Нагласио је да је нажалост требало нешто овако да се деси како би се у Црној Гори почео рјешавати проблем криволова.

„Много је оних који немају право да буду дио лова, а који се могу срести са оружјем у шумама. Не могу да прихватим ту чињеницу да нико не види оно што траје већ деценијама. Драго ми је што је министар спреман да се ова ствар ријеши“, казао је Шћекић.

Ово је, према његовим ријечима аларм и очекује да у најкраћем року кренути са мјерама која ће зауставити ова непочинства.

Министар Стијовић казао је да није за увођење мораторијума на лов, већ да треба појачати број инспектора на терену, пооштрити казне и радити на повећању свијести о криволову и да је потребно да се ствари рјешавају систематски.

„Приоритет да се спасу мечад. Циљ акције да покушамо да их пронађемо и пребацимо негђе. Прво ћемо пробати да их нађемо, а затим да их удомимо. Ако то не успијемо, поставићемо камере и замке у виду хране и чекати да се појаве“, казао је он.

Поручио је да мора да престане убијање животиња због нечије бахатости.

„Нијесам поборник забране лова. Сматрам да треба наћи друге начине. Треба пратити како се користе ловачки пси, мора се повећати број инспектора на терену, морају казне бити веће, а и радити на повећању свијести. Ако нам то не успије, не бјежимо од мораторијума на лов“, казао је Стијовић.

Мораторијум се само може утврдити када се покаже да је стање у природи алармантно, односно да су животиње у озбиљној мјери угрожене.

„Прво се мора увести одговорност и казна. Мора се контролисати и ловачко оружје. Подићи ћемо цијене оружја, дјеца неће смјети да иду у лов, ако што се до сада дешавало“, додао је он.

Казао је да им треба мјесец дана да сагледају ситуацију па ће се кренути са рјешавањем проблема.

Александар Перовић из Центра за истраживање птица (ЦЗИП) истиче да овакво стање није од јуче. Позвао је предсједника Ловачког савеза да поднесе оставку.

„Ово стање мора да се мијења. Стање није овакво од јуче, али слабо се радило да се било шта промијени. Беране не заслужује да се ово генерализује. Има много других случајева који су гори, а за које ми не знамо. Позвао сам на оставку предсједника Ловачког савеза и да се уведе мораторијум“, казао је он.

Нагласио је да је мораторијум на лов једини начин да се заштити дивљач од истребљења.

Обратио се и предсједник ловачког удружења „Иванград“ Милић Ојданић који је затражио помоћ од Министарства на спречавању криволова, наглашавајући да њихово нема довољно средстава како би на ефикасан начин заштитили ловишта од криволова.

На крају су сви заједно кренули у потрагу за мечићима, која се завршила проналажењем трагова који указују да су живи.

Видео:

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1130088314101833&id=107086230831300

Галерија: