Радови на јавној предшколској установи „Радмила Недић“ у Беранама су завршени, а реконструкција је извршена уз донацију Амбасаде САД у Црној Гори вриједну 104.000 долара. Вртић су обишли предсједник општине Беране Драгослав Шћекић, амбасадорка САД у Црној Гори Њ.Е. Џуди Рајзинг Рајнке и министар просвјете др Дамир Шеховић.

Предсједник Шћекић са амбасадорком САД и министром просвјете обишао реконструисани вртић

Предсједник општине Драгослав Шћекић је изразио захвалност што се још један значајан пројекат реализовао у Беранама.

„Посебно сам захвалан на томе америчкој Влади и уваженој амбасадорки са тимом, што су и на овај начин показали један континуитет улагања у наш град. Ово је прави примјер да се, поред редовне комуникације коју имамо, кроз пружање конкретне помоћи општини Беране показује једно искрено пријатељство”, казао је предсједник.

Ово није једини пројекат који је реализовала америчка амбасада на територији наше општине.

У претходном периоду је било доста пројеката. Споменућу изградњу зграде за расељена лица, са 94 стамбене јединице, на Рудешу. На тај начин је ријешен проблем крова над главом за 94 пододице, што је од великог значаја за нас„, навео је Шћекић.

Предсједник Шћекић са амбасадорком САД и министром просвјете обишао реконструисани вртић

Донација за реконструкцију вртића је, према ријечима предсједника општине, за Беране од посебне важности јер су створени нови, бољи услови за квалитетнији боравак дјеце у овој предшколској установи.

Да у Беранама има простора за развој потврда томе је и пројекат изградње другог вртића у нашем граду за који је Општина Беране обезбиједила локацију. Сви заједно треба да урадимо све како бисмо сачували становништво овдје и створили боље услове за живот”, подвукао је.

Предсједник Шћекић се захвалио и директору беранског вртића Јовану Коматини, који је кандидовао овако значајан пројекат и обезбиједио услове за донацију, како би се створио бољи амбијент за дјецу која бораве овђе и запослене.

“Надам се да ће овај континуитет улагања бити настављен и да ће бити још реализованих пројеката у општини Беране. Још једном желим да упутим захвалност уваженој амбасадорки, која у континуитету показује посебну пазњу према Беранама. Госпођа Рајнке је током трајања пандемије коронавируса позвала и исказала бригу за грађане Берана и желим да јој се захвалим на томе и овом пдиликом у име свих грађана Берана”, истакао је предсједник.

Предсједник Шћекић са амбасадорком САД и министром просвјете обишао реконструисани вртић

Амбасадорка Рајзинг Рајнке је изразила задовољство због реализације пројекта реконструкције вртића „Радмила Недић“, те сарадње са Министарством просвјете и Општином Беране.

„Амбасада САД је задовољна што дјеца у беранском вртићу сада имају боље услове, модеран вртић у којем ће моћи да уживају. Фондови које смо користили за реновирање Вртића долазе од Команде америчких снага за Европу (Унитед Статес Еуропеан Цомманд – УС-ЕУЦОМ), која подржава пројекте не само у образовању, већ и у здравству и у области подршке особама са инвалидитетом “, рекла је амбасадорка.

Предсједник Шћекић са амбасадорком САД и министром просвјете обишао реконструисани вртић

Овом приликом министар Шеховић је најавио отварање нове васпитне јединице у Беранама од јесени, и то у склопу Универзитетског центра.

„У оквиру радова на вртићу „Радмила Недић“ урађен је нови кровни покривач, фасада и замијењена столарија, те ће захваљујући пријатељству које имамо са САД, дјеца у Беранама боравити у љепшем и безбједнијем амбијенту“, поручио је министар Шеховић и нагласио: „Ово није једини пројекат који радимо са Амбасадом САД у Беранама. Радиће се и на реконструкцији основне школе „Лубнице“, гдје је висина инвестиције 250 000, а извођач је већ изабран“.

Закључио је податком да Министарство просвјете сарађује са Амбасадом САД на чак 15 пројеката реконструкције образовних објеката широм земље, а укупна вриједност донације америчког народа је око 3 милиона евра, само за образовне објекте.

„Посвећени смо ширењу капацитета предшколских установа, те ћемо од јесени отворити још једну васпитну јединицу која ће бити смјештена у просторијама Универзитетског центра, јер је постојећи вртић једина васпитна јединица у граду“, рекао је министар.

Он се осврнуо и на стратешки важну инвестицију у Беранама – изградњу новог вртића у сарадњи са Банком за развој Савјета Европе (ЦЕБ), за који су већ опредијељена средства у висини од 1,5 милион еура, те захвалио Општини Беране на уступљеној локацији за изградњу вртића.