„Општина ће и у наредној години наставити да улаже у образовање, инфраструктуру…“, казао је предсједник Шћекић.

Предсједник Шћекић приредио радни доручак за новинаре и честитао Секуловићу на освојеним наградама

Предсједник општине Беране Драгослав Шћекић, са сарадницима, пред наступајуће новогодишње и божићне празнике, приредио је традиционални радни доручак за новинаре.

Предсједник се на почетку свог обраћања осврнуо на прву половину 2020. године, коју је обиљежила појава вируса корона.

„Криза изазвана пандемијом утицала је на комплетно друштво. Нама, као Општини, од великог значаја је била ваша безререзвна помоћ приликом информисања грађана Берана о мјерама и активностима Општинског штаба. Због тога смо вам захвални.

Сагледавајући ситуацију у овом тренутку можемо констатовати да је прошла са колико толико мање последица, него што смо очекивали. Жао нам је што је било и што још увијек има преминулих од последица овог опасног вируса“, казао је предсједник општине.

Реализација значајних инфраструктурних пројеката

Иако је Општина Беране имала значајне финансијске проблеме због пандемије јер су приходи у 2020-тој били далеко мањи у односу на 2019. годину, урадило се доста тога на пољу инфраструктуре, нагласио је предсједник.

“Већина улица у граду добила је нови асфалт. Уређени су постојећи и урађени нови паркинг простори, а два градска парка су реконструисана и уљепшана новим мобилијаром. Пројекат који се издвојио по значају јесте реконструкција пута ка спомен комплексу Јасиковац.

У сарадњи са ИФАД-ом и Министарством пољопривреде и руралног развоја само у овој години асфалтирали смо 5200 метара сеоских путева. Реконструисали смо водовод у МЗ Петњик.

Када се ради само о уличној расвјети, ми смо за ових седам година поставили више километера расвјете него што је постављено за педесет година прије тога. То смо финансирали из споствених средстава„, истакао је предсједник.

Мини хидроелектрана ускоро почиње са радом

Саопштио је да се нада да ће одмах након добијања употребне дозволе мини хидроелектрана „Миоље поље“ почети са радом.

„За нас је то значајан пројекат који ће у доброј мјери подмирити потребе за електричном енергијом, а да при томе неће правити никакве еколошке штете, и од којег ће локална самоупарава имати корист“, објаснио је предсједник.

Помоћ Беранама мора бити већа

Истакао је да је помоћ државе Беранама у вријеме претходне власти била доста селективна, а морала је бити реалнија и издашнија.

„Сигуран да се ће нова Влада имати другачији однос према нашој општини јер Васојевићи и полимски крај то заслужују. Недавна посјета новог министра пољопривреде Александра Стијовића Беранама, и то у првих десет дана након ступања на дужност, као и сам ток разговора који смо водили том приликом, говори у прилог томе“, истакао је Шћекић.

Грађани су 30. августа показали да желе уређену државу

Годину на измаку обиљежило је такође и угрожавање људских слобода и права на изговорену ријеч, рекао је предсједник општине.

Грађани су на изборима 30. августа показали шта мисле о политици, сада већ бивших структура која је имала на државном нивоу. Показали су да желе промјене, слободу, нормално функционисање државе, бољи стандард, да желе нови приступ и нови систем, а то су сасвим нормалнс очекивања за било које друштво и било коју заједницу“, рекао је предсједник општине.

Наставићемо да улажемо у образовање

Истакао је да је Општина Беране била спремна да ојача систем иако то није била њена надлежност. Ту се прије свега осврнуо на активности локалне самоуправе, када је ријеч о образовању.

“Ми већ седам година обезбјеђујемо бесплатне уџбенике. Поносни смо што овом Одлуком локалне Скупштине, којом поштујемо Устав Црне Горе, стварамо предуслове за бољу перспективу и живот наших грађана, а посебно нам је драго што су руковођене примјером Општине Беране и друге општине у Црној Гори започеле са бесплатном додјелом уџбеника. Надамо се да ће у будућем периоду Министарство просвјете споврести ту одлуку на државном нивоу“, казао је предсједник Шћекић.

Подсјетио је и да Општина традиционално организује свечаност на којој се награђују најбољи ученици, као и они најуспјешнији на такмичењима знања у земљи и иностранству.

“Општина Беране је помогла у значајној мјери рјешавању инфраструктурних проблема одређених школа и на тај начин наставила праксу улагања у образовање”, рекао је предсједник.

Помоћ за Општу болницу и Дом здравља

Подсјетио је да је локална управа уплатила износ у висини од 30 хиљада еура на рачун Националног координационог тијела за заразне болести, који је био оформљен због пандемије коронавируса.

„Новац је био намијењен за јачање капацитета Дома здравља „др Ника Лабовић“ и Опште болнице у Беранама. С обзиром да није објављено да је и наша Општина била један од донатора, а како је у питању новац свих Беранаца, онда смо имали обавезу да обавијестимо јавност тада о томе”, навео је Шћекић.

На крају се предсједник Шћекић захвалио новинарима што на прави начин информишу о ситуацији у граду и на тај начин утичу на рјешавање одређених проблема, честитајући им уједно предстојеће новогодишње и, онима који славе, божићне празнике.

Честитке Секуловићу на освојеним наградама

Предсједник је овом приликом, уз пригодан поклон, честитао новинару Вечерњих новости Милутину Секуловићу на освојене три награде, и то за новинарску храброст „Милан Панић“ и једногодишњи новинарски рад – награде компаније „Новости“, као и последњу „Мирко Чупић“ листа „Јединство“ са Косова и Метохије.

Секуловић, који је добио награде за извјештавање о литијама у Црној Гори, захвалио се у име новинара предсједнику и његовим сарадницима на коректној сарадњи, као и на указаној пажњи.

Предсједник Шћекић приредио радни доручак за новинаре и честитао Секуловићу на освојеним наградама

Радном доручку су присуствовали представници следећих медијских кућа: Туфик Софтић и Снежана Милић (директор и главна уредница Радија Беране), Дарко Јововић (дневне новине „Дан“), Виолета Јашовић (Портал Беране), Сеад Садиковић (ТВ Вијести), Милутин Секуловић (Вечерње новости) и Драган Дедовић (Радио Црне Горе).

Присуствовали су и главни администратор Миладин Тмушић, менаџер Општине Владимир Ђаковић, шефица Кабинета предсједника Дубравка Јованчевић и шеф Бироа за односе са јавношћу Никола Урошевић.