Предсједник Општине Беране Драгослав Шћекић најоштрије је осудио на Твитеру нелегални чин одстрела женке медведа која је била са младунцима у селу Ровца код Берана, а који је узрујао читаву црногорску јавност, наводећи да онај ко је то урадио показује безосјећајност, грађанску неодговорност и баца мрљу на цијели град и огромну већину часних грађана Берана који су препознати по хуманости, херојству, образовању и култури.

Предсједник Шћекић позвао Владу да уведе општи забран лова

„Нажалост, неодговорни појединци оваквим и сличним недјелима показују себичност, одсуство хуманости и недостатак свијести о потреби заштите биљног и животињског свијета и тако стварају лошу слику о Беранама“, саопштио је предсједник Шћекић.

Он је позвао Владу Црне Горе да по хитном поступку предложи измјене Закона о ловству, како би се увео општи забран лова на територији Црне Горе на период од најмање десет годинa, ради заштите и обнављања популације дивљачи која се налази пред истребљењем због криволова.

„Мораторијум би био најбољи начин да се спријечи криволов, а неопходно је да послове ловочуварске службе преузме полиција јер ловачка удружења нису у стању да на ефикасан начин заштите ловишта од криволова“, нагласио је предсједник Општине Беране.

Осумњиченима за убиство медведа М.Ч. (30) и Д. Г. (36) одређено је задржавање до 72 сата, саопштено је из Управе полиције.

Два младунчета су пронађена рано јуче код Хотела Беране и у Луговима поред Лима и враћена су, захваљујући помоћи екипе из Подгорице, у природно станиште.

Медвед је у Европи заштићена врста којој пријети изумирање. Због тога су усвојени међународни документи који их штите, а чији је потписник и Црна Гора.

Према црногорском Закону о дивљачи и ловству, трајно је забрањен лов на мечку с мечетом до двије године старости и на мужјака и женку до двије године старости.