Локалне самоуправе су саставни дио система јавне управе, власт која је најближа грађанима и резултати њеног рада умногоме опредјељују услове и квалитет живота и рада грађана у локалној заједници, заједнички је оцијењено на састанку представника Владе и Заједнице општина.

Предсједник Шћекић на састанку представника Владе и ЗОЦГ

Предсједник општине Беране Драгослав Шћекић учествовао је, у својству потпредсједника Управног одбора Заједнице општина, на састанку предсједника Владе Црне Горе Душка Марковића и министра финансија Дарка Радуновића са представницима ЗОЦГ.

На састанку je разговарано је о питањима која су од посебног значаја за стварање квалитетних, законских и стратешких претпоставки за ефикасно функционисање и рад локалне самоуправе.

Предсједник Управног одбора ЗОЦГ Веселин Грбовић је указао да национална асоцијација локалних заједница ђелује успјешно и наступа јединствено без обзира на политичке разлике представника те да види простор за даље унапређење сарадње са извршном влашћу.

Представници Владе и Заједнице општина констатовали су да поступак доношења и квалитетна рјешења у Закону о локалној самоуправи и Закону о финансирању локалне самоуправе представљају примјер добре сарадње те да на тим принципима треба размотрити поједина рјешења у Закону о планирању простора и изградњи објеката са циљем ефикасније имплементације закона са аспекта повећања броја легализованих нелегалних објеката.

На састанку је, додаје се, било ријечи о више конкретних тема које се тичу и Владе и локалне самоуправе. У том контексту договорено је да се у наредном периоду интензивира сарадња како би договорена рјешења била квалитетно имплементирана.

Договорено је и да се састанци предсједника Владе са руководством Заједнице општина одржавају квартално.