Предсједник општине Беране Драгослав Шћекић присуствовао је, на позив предсједника Србије Александра Вучића и градоначелника Београда Зорана Радојичића, свечаности поводом откривања споменика Стефана Немање у центру Београда.

Код некадашње Жељезничке станице, свечано је синоћ споменик Стефану Немањи, великом жупану и једном од највећих српских владара, открио предсједник Србије Александар Вучић.

Поручио је да је од Стефана Немање до данас српски народ државотворни народ.

„Без свијести да је постојао неко прије нас, ко је имао снове које ми данас живимо, ниједан сан о будућности није могућ“, истакао је Вучић.

Како је нагласио, поносан је јер стоји наспрам Немањине улице која иде ка Храму Светог Саве.

„То је најљепши православни храм на свијету, и као што је он изграђен, тако ће бити обновљен Хиландар и цијела Србија“, поручио је српски предсједник.

Споменик Стефану Немањи који је откривен на Савском тргу, дјело је руског вајара Александра Рукавишњикова.

Стефан Немања стоји на византијском шлему. У једној руци држи мач, а у другој Хиландарску повељу.

Споменик је висок 23 метра и тежак 68 тона. 

Током трајања свечане церемоније, пуштен је и видео-снимак са ријечима патријарха Иринеја, који је недавно преминуо. Он је сматрао да је Стефан Немања био велики државник.

Окупљенима се обратио и председавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик.

На свечаности је изведен пригодни умјетнички програм. Музичари обучени у средњовековну одјећу извели су музику која подсјећа на то вријеме, а у улози великог жупана Стефана Немање наступио је глумац Небојша Кундачина.

Свечаности на Савском тргу присуствовали су премијерка Србије Ана Брнабић, предсједник Скупштине Ивица Дачић, градоначелник Београда Зоран Радојичић, замјеник градоначелника Горан Весић, великодостојници Српске православне цркве, амбасадор Русије у Београду Александар Боцан-Харченко, градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић, представници дипломатског кора…

У делегацији Општине Беране био је и шеф Бироа за односе са јавношћу, Никола Урошевић.