Предсједник општине Беране Драгослав Шћекић присуствовао је данас у Подгорици Конференцији посвећеној борби против корупције и организованог криминала, коју је организовала НВО МАНС.

Шћекић на конференцији о борби против корупције и криминала

Црна Гора по угледу на Италију треба да пропише начине управљања имовином која је стечена криминалом, како би се након одузимања искористила у добротворне и хуманитарне сврхе, поручила је извршна директорица Мреже за афирмацију невладиног сектора (МАНС) Вања Ћаловић.

Она је на конференцији о одузимању и управљању имовином која је стечена криминалом, казала да се из правосудних и судских пресуда не бришу само имена особа којима се судило, него и неке основне информације преко којих би могло да се закључити куда иду токови новца и наркотика.

„Чак када се та имовина трајно одузме она се не користи, тако да треба да се обезбиједи да по угледу на Италију Црна Гора пропише и начине управљања имовином и коришћења те имовине“, истакла је Ћаловић.

Фото: Мина

Она је рекла да од пропуста судства и тужилаштва у случајевима организованог криминала који се окончавају ослобађајућим пресудама друштво има троструку штету.

Генерална директорица директората за правосуђе у Министарству правде Маријана Лаковић казала је да у оквиру општих демократских процеса у Црној Гори који укључују промјенену политичком, економском и законодавном систему, борба против корупције и организованог криминала представља значајан дио.

Амбасадор Европске уније (ЕУ) у Црној Гори, Аиво Орав, казао је да је одузимање имовине стецене криминалом важна тема и кључни инструмент у борби против криминала и корупције.

„Црна Гора је постигла неки ниво напретка, али то питање је још за забринутост“, истако је Орав.

Он је подсјетио на последњи извјештај Европске комисије гдје је указано да Црна Гора треба да појача напоре и спроводи финансијске истраге у исто вријеме са криминалним истрагама.

“Јаке и независне институције остају кључна ствар у борби против организованог криминала и корупције”, поручио је Орав.