У Стразбуру се од 18-20. октобра 2017. године одржава 33. сједница Конгреса локалних и регионалних власти Савјета Европе.

Интеграција малољетних миграната, локална и регионална демократија, ситуација у Каталонији и борба против корупције су главне теме 33. сједнице Конгреса.

У оквиру 33. сједнице разматрани су и усвојени извјештаји о стању локалне и регионалне демократије у Италији, Србији и Швајцарској. Такође су обиљежене двије за Конгрес важне годишњице – 10 година обиљежавања недеље европске локалне демократије и 6.годишњица награде Конгреса „Доста!“, која се додјељује општинама за пројекте којима се јача интеграција Рома.

У раду Конгреса учествовао је и члан Делегације Црне Горе у Конгресу – Драгослав Шћекић, Предсједник oпштине Беране и потпредсједник Скупштине Заједнице општина Црне Горе,  као и Вања Старовлах, секретар Делегације.

У раду сједнице учествовали су и млади делегати из свих земаља чланица, гдје је представник Црне Горе, изабран на основу јавног позива Конгреса, био Дарко Мрваљевић.

На маргинама 33. сједнице Конгреса, чланови црногорске делегације су имали више билатералних сусрета са локалним и регионалним изабраним представницима из земаља чланица Савјета Европе, гдје су договорили успостављање и правце будуће сарадње на питањима од заједничког интереса.

Делегација је имала и састанак са Асоцијацијом међународних пријатељских градова НР Кине коју је предводио Кинг Боминг, генерални секретар Асоцијације.

Током разговора присутни су се осврнули на предстојећу званичну посјету ове делегације Заједници општина Црне Горе. Имајући у виду интензивне међудржавне односе Црне Горе и НР Кине, истакнут је значај повезивања и локалних заједница кроз размјену знања, искустава и добрих пракси. Изражена је обострана спремност за развој пријатељских и партнерских односа Заједнице општина и ове Асоцијације у циљу припреме и реализације заједничких активности на повезивању градова и општина двије земље.

Предсједник Шћекић је изразио задовољство због најављене посјете кинеске делегације, и укратко их упознао  са успостављањем сарадње општине Беране са кинеским градом Wухан са којим су потписали протокол о сарадњи.

Управо у граду Wухан, Асоцијација медјународних пријатељских градова НР Кине ће у новембру 2018. године, организовати велику конфренцију која ће окупити више од хиљаду представника локалних власти из цијелог свијета. Позив ће бити упућен и црногорским градовима и општинама преко Заједнице општина.

У разговору са Дарком Мрваљевићем, шефом Тима за управљање пројектима у општини Даниловград, присутни су се осврнули и на предстојећу званичну посјету ове делегације Општини Даниловград, уз међусобну размјену информација о модалитетима будуће сарадње Даниловграда са општинама и градовима из НР Кине.

Делегација Асоцијације међународних пријатељских градова НР Кине, у организацији Заједнице општина Црне Горе, посјетиће Црну Гору од 22. до 25. октобра.