Предсједник општине Беране Драгослав Шћекић присуствовао је 13. Националној aнтикорупцијској конференцији у Подгорици, коју организује МАНС.

Предсједник Шћекић на 13. Националној антикорупцијској конференцији

Рад на конференцији је био организован кроз двије области које се тичу – Политичке корупције и Откривања и кривичног гоњења корупције на високом нивоу. У оба радна панела своја излагања су имали представници државних институција, невладиног сектора, као и иностраних експерата са посебним освртом на међународне стандарде и препоруке у конкретним областима, што је била прилика да се отвори простор за размјену мишљења свих заинтересованих страна.

Шеф делегације ЕУ у Црној Гори Аиво Орав поручио је да су транспарентне, одговорне институције и јаки кривично-правни системи кључни за спрјечавање корупције и да је Црна Гора у том дијелу остварила одређени ниво припремљености.

„Црна Гора је постигла одређени ниво припреме у овој области од почетка преговарачког процеса са ЕУ. Међутим, корупција и даље изазива забринутост и још је распрострањена у многим областима“, рекао је Орав на националној антикорупцијској конференцији коју организује МАНС.

Амбасадор Њемачке Роберт Вебер је казао да дрзавни слузбеници треба да буду добро награђени за свој рад, те да треба установити и транспарентне критеријуме како би људи могли да боље обављају своје послове и да не буду склони корупцији.

„Наравно, треба кажњавати коруптивно понашање“, казао је Вебер.
Министар унутрашњих послова Мевлудин Нухоџић је казао да је Црна Гора у агилности цивилног сектора у овој области испред многих, ако не и свих држава у окружењу у борби против корупције.

Он је рекао да је у Влади радни документ ЕК о поглављима 23 и 24 виде као добронамјерну анализу:

„Спорно је како читамо овај документ“ . Влада се, како је казао, залаже за одговоран однос по питању корупције, поручивши да из тога нико није изузет.

Главни преговарач Црне Горе са ЕУ Александар Дрљевић рекао је да је изградња стабилног система владавине права главни изазов Владе.

Он је казао да је Специјално државно тузиластво из области високог криминала, подигло 29 оптужница до краја 2018. године.

Директорица МАНС-а Вања Ћаловић казала је да је правосуђе урушено од врха до дна, те да је АСК бич у рукама владајуће партије. Истакла је да они који су огрезли у корупцији знају да им највећи непријатељи нису институције већ јавност.

„Зато се мијења Закон о слободном присвпу информацијама“ .

Амбасадорка Велике Британије Алисон Кемп је истакла да се корупција не смије толерисати и да је то важна мисија у Црној Гори.