Министарство пољопривреде и Влада Црне Горе ће у наредном периоду више улагати у сјевер, како би се подигао стандард становништва, саопштено је након састанка предсједника општине Беране Драгослава Шћекића и министра пољопривреде мр. Александра Стијовића у Беранама.

У првој радној посјети општини Беране боравио je министар пољопривреде, шумарства и водопривреде мр. Александар Стијовић. Састанку у кабинету предсједника општине присуствовали су секретар за пољопривреду, туризам и водопривреду Божо Премовић и помоћник секретара Милутин Мићовић.

Предсједник општине Драгослав Шћекић је упознао министра Стијовића са свим активностима које Општинa Беране са својим Секретаријатом за пољопривреду и jaвним предузећима спроводи на подизању пољопривредне производње кроз субвенције које се сваке године увећавају за одређену мјеру у сарадњи са пољопривредним произвођачима, као и на подизању руралне инфраструктуре, претежно у реконструкцији постојећих и изградњи нових путева и водовода.

Министар Стијовић је са предсједником разговорао о преузетим активностима које је започео ступањем на дужност, и изразио задовољство што је прву радну посјету општинама започео у Андријевици и Беранама. То показује, како је казао, отворену намјеру Министарства пољопривреде и Владе Црне Горе да се у наредном периоду више улаже на сјевер како би се подигао стандард становништва.  У отвореном разговору упознао је предсједника и његове сараднике са плановима Министарств пољопривреде, шумарства и водопривреде, пројектима који су већ у току, као и пројектима који су у плану да се спроведу у будућем периоду.

У плану отварање регионалне канцеларије за шест општина

Поред постојећих позива ИПАРД и ИФАД у плану Министарства је и да кроз МИДАС 2 пројекат додатно допринесе развоју пољопривредне производње, као и подизању капацитета савјетодавних служби на терену за помоћ пољопривредним произвођачима у писању апликација и састављању документације за конкурисање за значајна средства у оквиру ИПА програма.

У прилог томе Министарство планира да у Беранама отвори регионалну канцеларију.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, у складу са усвојеним планским документима, a у циљу децентрализације послова везаних за реализацију мјера Агробуџета и усаглашавања са правном тековином ЕУ за Поглавље 11, гради мрежу регионалних канцеларија у Црној Гори.

У сарадњи са Oпштином Беране, планирано је отварање регионалне канцеларије у Беранама (за општине: Беране, Андријевица, Плав, Гусиње, Петњица и Рожаје).

Теренско возило за Службу заштите и спасавања

У оквиру Програма Сава – Дрина коридор (СДИП), кроз активности Извођење инфраструктурних радова на регулацији Лима и Грначара, Министарство је расписало тендер за набавку опреме Службама заштите и спасавања, преко којег ће набавити и донирати једно теренско возило Служби заштите и спасавања у Беранама за ефикасно дјеловање у периоду поплава.

Изградња обостране обалоутврде на Лиму

У оквиру пројекта министар је најавио расписивање тендера за избор извођача радова на изградњи обалоутврда на ријекама Грнчар и Лим, који се финансира средствима Свјетске банке и за који је завршена сва пројектна документација.

У првој фази изградиће се обострана обалоутврда на потезу од моста Нике Стругара до моста на магистралном путу према Рожајама.

Концесије за шуме и експлоатацију пијеска довести у ред

Предсједник општине је такође упознао министра са проблемима које локална самоуправа и локално становништво имају са концесионарима шума на подручју Берана, који услед бахатости и опште неодговорности уништавају шуме и локалну инфраструктуру не поштујући концесионе уговоре, у којима је јасно наглашена обавеза оджавања путне инфраструктуре.

Такође је нагласио да се свакодневно жале мали дрвопрерађивачи као и удружења који имају проблема, јер им је онемогућено добијање дрвне масе из државних шума.

Напоменуо је да и у оквиру искоришћавања минералних сировина влада тотални јавашлук јер су концесије на експоатацију шљунка и пијеска званично забрањене али на терену се увелико експлоатише без икаве надокнаде за државу и општину. Нелегална експлоатација минералних сировина, осим економског аспекта, наноси огромне штете по животну средину и пољопривредно земљиште.

Министар Стијовић је нагласио да ће се лично потрудити да ове области концесионих аката за шуме и водно подручје доведе у ред, у што скоријем периоду.

Развој руралне политике у сарадњи са локалним секретаријатима, помоћ пољопривредним произвођачима око пласмана производа

Секретар за пољопривреду, туризам и водопривреду Божо Премовић је упознао детаљно  министра са мјерама и субвенцијама које спроводи секретаријат и изразио задовољство најавом министра да ће се у будућем периоду рурална политика одвијати у тијесној сарадњи са локалним секретаријатима.

Такође је напоменуо да пољопривредни произвођачи са територије општине Беране имају великих проблема са пласманом производа посебно у овој години када је због ситуације са Ковидом дошло до смањене потражње на тржишту. Ово се највише односи на произвођаче меркатилног кромпира, који су према процјенама секретаријата ове године произвели око 700 тона, од којих су успјели да пласирају 450 тона, а да им је остало око 250 тона за које немају пласман.

Министар је навео да ће се потрудити кроз разне доступне механизме пронађе решење за ове тржишне вишкове.

Општина Беране једина у ЦГ има канцеларију за помоћ у писању пројеката пољопривредницима

Помоћник секретара Милутин Мићовић је говорио о пројектима у којима је Општина Беране учествовала са Министарством пољопривреде у претходном периоду. Упознао је министра да је Општина Беране једина још 2014. године формирала канцеларију за писање пројеката пољопривредним произвођачима и локалним предузетницима како би им на тај начин помогла да се што мање излажу трошковима при аплицирању на ИПАРД и МИДАС програме.

Формирати откупни центар у Беранама, бивша власт није имала слуха

Нагласио је да је Општина урадила инвестициони пројекат формирања Откупног центра у Беранама и тај пројекат ставила у Стратешки план развоја општине Беране за период 2020-2024. године, али да у претходној власти није било слуха за то.

Такође је нагласио да се нада, да ће се сходно могућностима, наставити обострана сарадња кроз ИФАД програм како би се што више помогло пољопривредницима у руралном подручју.

Састанак је завршен уз закључак да ће се у наредном периоду одвијати стална комуникација између Министарства и Секретаријата за пољопривреду, а све са циљем бржег и ефикаснијег подизања пољопривредне производње и помоћи пољопривредним произвођачима. 

Предсједник општине Драгослав Шћекић се захвалио Министру Стијовићу на посјети и исцрпном разговору и пожелио му срећу у даљем раду.