Предсједник општине је истакао у свом обраћању да шаљемо недвосмислену поруку слободе, антифашизма из слободарских Берана. За предсједнике општине и Скупштине, као и чланове Комисије за реализацију Одлуке о подизању спомен обиљежја, оредени заслуге од амбасадора Масленикова. Предсједник уручио захвалницу у име Општине Беране његовој ексленецији.

Предсједник Шћекић и амбасадор Русије открили бисту маршала Жукова, присуствовао владика Јоаникије

Предсједник општине Беране Драгослав Шћекић и амбасадор Руске федерације у Црној Гори Владислав Маслеников, уз присуство епископа Будимљанско-никшићког и администратора Митрополије црногорско-приморске, Господина Јоаникија, свечано су на Дан хероја отаџбине у Цветном парку у Беранама открили спомен бисту маршалу Георгију Константиновичу Жукову.

Предсједник Шћекић и амбасадор Русије открили бисту маршала Жукова, присуствовао владика Јоаникије

Догађају су, уз поштовање епидемиолошких мјера, присуствовали предсједник СО Беране Новице Обрадовића, предсједник скупштинске Комисије за праћење и реализацију Одлуке о подизању спомен обиљежја Борис Боричић и други гости.

Предсједник Шћекић је у свом обраћању казао да данас откривамо спомен бисту посвећену маршалу Георгију Константиновичу Жукову, најодликованијем маршалу у историји Совјетског савеза и Русије.

Посебно ме чини срећним чињеница да откривањем споменика маршалу Жукову шаљемо недвосмислену поруку слободе, антифашизма из слободарских Берана„, казао је предсједник општине и додао:

„Ваша ексленецијо, преосвећени Владико, предсједниче Скупштине општине, представници борачке организације, колега Царевићу. Спомен биста је дар Руске федерације Општини Беране и њеним грађанима на радост снажења и унапређења културних и историјских веза наших народа“.

Предсједник Шћекић и амбасадор Русије открили бисту маршала Жукова, присуствовао владика Јоаникије

Нагласио је да се на овај начин јачају блиски, пријатељски односи између наше двије државе.

„Маршалу Жукову је мјесто и у Беранама, јер је овај крај и у другом свјетском рату био синоним борбе за слободу и истинске, људске вриједности, оличене у борби против фашизма, а за неки бољи и праведнији свијет“, навео је предсједник општине.

На крају је представницима Руске Федерације упутио и ријечи захвалности за допринос да, како је рекао, овај диван споменик од данас уљепшава Цветни парк, Беране и Црну Гору.

„У искреној вјери да настављамо нашу заједничку борбу на путу антифашизма и његовања традиција и вриједности, вратимо на највиши ниво сарадњу и пријатељство Црне Горе и Русије, ја Вас још једном најискреније поздрављам“, закључио је Шћекић у свом обраћању.

Предсједник Шћекић и амбасадор Русије открили бисту маршала Жукова, присуствовао владика Јоаникије

Амбасадор Руске федерације у Црној Гори Владислав Маслеников се захвалио властима Општине Беране и грађанима на иницијативи за постављање споменика једном од, како је истакао, легендарних војсковођа из Другог свјетског рата, човјека с чијим именом је везана побједа над фашизмом.

У години када обиљежавамо 75. годишњицу побједе у Другом свјетском рату иницијатива за постављање спомен бисте представља значајан допринос нашој заједничкој побједи над фашизмом„, казао је амбасадор, додајући да је симболично што је споменик откривен на Дан хероја отаџбине, који се данас обиљежава у Русији.

Истакао је да је Југославија дала свој допринос у побједи над фашизмом, као што је и Црна Гора, која је изгубила десет одсто свог становништва у том рату.

„Маршал Жуков је био оличење храбрости. Увијек на најопаснијим и најодговорнијим дјеловима фронта. То су признавали и његови противници у биткама за Москву, Лењинград или Стаљинград”, казао је амабасадор Русије.

У име скупштинске Комисије, обратио се предсједник Борис Боричић, захваљујући се свима онима који су дали допринос у реализацији одлуке о постављању спомен бисте у Беранама.

Како је саопштено, у Цветном парку биће постављена још једна биста хероју Александру – Лексу Саичићу, који је био капетан црногорске војске. Он је у Руској војној служби, херојски бранио интересе Русије.

Ордени заслуге и захвалница

Предсједник Шћекић и амбасадор Русије открили бисту маршала Жукова, присуствовао владика Јоаникије

Након откривања бисте, предсједник општине Драгослав Шћекић и амбасадор Владимир Маселеников одржали су састанак у Малој сали Општине Беране.

Предсједницима општине и Скупштине, као и предсједнику Комисије за реализацију Одлуке о подизању спомен обиљежја, ордене заслуге уручио је амбасадор РФ у Црној Гори овом приликом.

Осталим члановима комисије ће бити уручени накнадно због поштовања епидемилошких мјера.

Предсједник Шћекић је његовој екселенцији уручио захвалницу у име Општине Беране.