Студент Медицинског факултета Универзитета Црне Горе (УЦГ), наш суграђанин Благоје Бабић, са просјеком десет, проглашен је за најбољег студента из области медицинских наука.

Предсједник Шћекић честитао суграђанину Благоју Бабићу на признању за најбољег студента из области медицинских наука

Предсједник општине Беране Драгослав Шћекић је у име Општине и своје лично име, честитао Бабићу на постигнутом успјеху, наглашавајући да је ријеч о узорном младом грађанину и стипендисти Општине Беране.

„Благојев успјех је и успјех нашег града. Општина Беране ће увијек подржавати суграђане и суграђанке на путу усавршавања у научним достигнућима. Нека ова награда буде једна у низу оних које ће Благоје у будућности добијати, а уједно и подстрек осталим студентима, садашњим стипендистима и будућим генерацијама“, поручио је предсједник.

Подсјећамо, предсједник Шћекић је у јулу прошле године организовсо пријем за Бабића, као најбољег дипломца медицине са просјеком десет.

Током својих академских година примао је стипендију Општине Беране у периоду од 2014. до 2019. године.

У наставку прочитајте у цјелости текст о Бабићу, који је преузет са званичног сајта Универзитета Црне Горе:

Предсједник Шћекић честитао суграђанину Благоју Бабићу на признању за најбољег студента из области медицинских наука
Фото: Универзитет ЦГ

На сједници Сената  Универзитета Црне Горе, на приједлог вијећа Медицинског факултета, Плакета Универзитета Црне Горе, као награда за завршене студије са најбољим успјехом из области друштвених наука, додијелиће се на накнадно организованој пригодној свечаности и додјели плакета и диплома, студенту Медицинског факултета,  Благоју Бабићу (10,00).

О значају овог признања, залагањима током студија, мотивацији, плановима за будућност и савјетима за младе колеге разговарали смо са њим.

„Велика ми је част и задовољство што сам проглашен за најбољег студента за област медицинских наука. Ова награда представља највеће признање за све оно што сам урадио у току студија, даје подстрек за даље учење и усавршавање, али и мотивацију за постизање још бољих резултата у даљем раду“, рекао је студент Бабић.

Највећу мотивацију током студија, каже он, представљала је чињеница да љекарска професија даје могућност да лијечимо људе и спашавамо животе, а већи и бољи мотив од тога није потребан.

„Медицина захтијева пуно труда, рада, одрицања, посвећености и пожртвовања, али са друге стране пружа бројне могућности. Можете се бавити науком, радити са пацијентима, бавити се промоцијом здравља итд. То значи да за студента медицине након завршених студија увијек постоји добра прилика за даље напредовање и усавршавање у разним правцима“, каже Бабић.

На Медицинском факултету, у току студија, био је ангажован као демонстратор на предмету Медицинска физиологија. Могућност преношења знања другима представља му посебно задовољство.

„Ради се о базичној грани медицине која представља својеврсни основ медицине као цјеловите науке. Преношење знања на студенте ме је научило да приступам на различите начине медицини. Кроз овај вид ангажмана још више сам заволио науку“, додаје студент.

Поред тога, у току студија је, како каже, учествовао на великом броја семинара, предавања и научних скупова из различитих области медицине и сродних области, а истиче учешће на највећем скупу студената медицине у Црној Гори који је организовала студентска организација MoMSIC (Montenegrin Medical Student International Committee) под покровитељством IFMSA (International Federation of Medical Students’ Association).

Његова жеља је да у предстојећем периоду, кроз адекватну специјализацију, усавршава своја медицинска знања и вјештине. 

„Волио бих да један дио свог даљег учења и усавршавања проведем на неким од водећих европских и свјетских медицинских центара. Желим и да наставим своје академско усавршавање, најприје кроз докторске студије, а затим и кроз ангажовање у настави на Медицинском факултету УЦГ“, рекао је Бабић.

Будућим студентима Медицинског факултета УЦГ поручује сљедеће: „Трудите се и учите, јер је знање највеће богатство које човјек може имати и главни покретачки мотор сваког друштва, а само учени људи су кадри за велика ђела. Такође је важно да вјерујете у себе и не одустајете од својих циљева. Прије свега, волите оно чиме се бавите, јер када човјек воли оно што ради тада ништа није тешко. Зато, само напријед!“