Предсједник општине Беране Драгослав Шћекић честитао је грађанима Берана и Црне Горе 13. јул, Дан државности Црне Горе. У честитки је, између осталог, истакао да Његошевска и Светосавска Црна Гора живи и живјеће на просторима беранског краја и Полимља, као и да ближег и приснијег пријатеља од Србије немамо. Подвукао је да знамо од кога смо и  коме припадамо – Српска православна црква као наша духовна вертикала и Црна Гора као наша једина држава и поручио да су мир, демократија, мултиетнички и вјерски склад, Црна Гора као равноправно грађанско друштво, бољи и љепши живот свих грађана наши приоритети.

Предсједник Шћекић честитао грађанима Дан државности

Честитку преносимо интегрално:

“Поштовани грађани Берана, драги пријатељи,

Данас је један од датума који заслужују посебно поштовање, дан за који можемо слободно рећи да је један од најсветијих у историји Црне Горе, и зато изражавам своје жаљење што га не можемо обиљежити и прославити на начин, који приличи овом дану и датуму.Тринаести јул остаје у памћењима свих нас, који волимо Црну Гору као датум за који се вежу моменти настанка и вјековног постојања и битисања свијетлог црногорског имена. И зато сви ми имамо обавезу да подсјетимо да је 13. јула 1878. године, на чувеном Берлинском конгресу, уз учешће највећих свјетских сила, наша Црна Гора добила признање као суверено призната држава. 

И сада, када се на различите начине и, морам рећи, злонамјерно интерпретирају погледи на нашу државу и државност, ваља још једном недвосмислено подвући да она Његошевска и Светосавска Црна Гора живи и живјеће на просторима беранског краја и Полимља.

Тај исти датум – давне 1941. године означио је и позив на општенародни устанак. Идеја антифашизма је заживјела и на овим просторима, уз  јасну поруку да слободарски дух становника ових крајева неће трпјети фашистичку чизму и терор. Побједа у Другом свјетском рату и деценије заједничког живота, и данас показују да идеја братских и најприснијих односа са Србијом и даље живи у срцима и осјећањима људи са ових простора. Иако сада државе које одвојено живе у својим оквирима, заједничке духовне вриједности доказ су више да ближег и приснијег пријатеља од Србије немамо.

Поштовани пријатељи,

И ово је прилика да пошаљемо јасну поруку да нећемо дозволити да нас било ко сврстава у непријатеље Црне Горе, исто онако, како смо скупа са нашим Владиком и свештенством Српске православне цркве на достојанственим литијама показивали да знамо од кога смо и коме припадамо. Српска православна црква као наша духовна вертикала и Црна Гора као наша једина држава, јасне су поруке, које се и данас морају гласно чути.

Такође, треба рећи да наша држава пролази период дубоке државне кризе, проузроковане неодговорном политиком актуелне власти. Коронавирус само је допринио да се економски и социјални моменат додатно погоршају. Али, без обзира на тежак период и кризу кроз коју пролазимо, мир, демократија, мултиетнички и вјерски склад, Црна Гора као равноправно грађанско друштво, бољи и љепши живот свих грађана морају остати у свим нашим приоритетима. Само уз поштовање тих и таквих вриједности, уз подсјећање на 13. јул и чињеницу да нам је он и донио све савремене тековине, ја својим Беранкама и Беранцима, као и свим грађанима Црне Горе честитам овај свијетли датум“, наводи се у честитки предсједника општине Беране Драгослава Шћекића.