„Сви ми у Беранама, као и Црној Гори, треба са поносом да изговарамо име овог истакнутог приповједача, пјесника, књижевног критичара и сликара“, казао је предсједник општине Драгослав Шћекић, између осталог, отварајући изложбу Величког у Полимском музеју.

текст
Фото: Полимски музеј

У присуству великог броја посјетилаца, у галерији Полимског музеја, отворена је изложба слика реномираног аутора Тодора ЖиваљевићаВеличког, под називом „Ирационални пејзажи“.

Отварајући изложбу, предсједник општине, Драгослав Шћекић је казао како име овог истакнутог умјетника носи једну посебност и величину.

„Он је човјек, који оставља дубок траг у свакој животној области, у којој је стварао или још увијек ствара“, нагласио је предсједник.

текст
Фото: Полимски музеј

Он је истакао да слике овог великог ствараоца имају посебну драж.

„И као што негдје прочитах: умјетник Велички док пише слика, а кад слика у мислима пише. То је врлина и особина само нашег Тодора. И управо из тих посебних врлина, које га красе, настају исто тако посебне слике“, навео је предсједник, истичући потом да колико даје себе књижевности и сликању, ништа мање се не предаје када је ријеч о очувању истинске црногорске традиције, оличене у очувању српског језика и ћирилице“, навео је предсједник.

Уредник часописа „Токови“ Дамјан Ћулафић говорећи о сликарском дјелу Величког, између осталог, казао је:

„Својим пејзажима, примакао се српским импресионистима Надежди Петровић, Кости Милићевићу, и дијелом, Милану Миловановићу, а није му далеко по духу ни сликарско дјело Мила Стојковића“.

Тодор Живаљевић је дипломирао у Београду на Филолошком факултету, на одсјеку за југословенску и општу књижевност. Више од 40 година се бави сликарством. До сада је имао укупно десет самосталних изложби, од Беча 1987. године, преко Никшића и Петровца, па све до Подгорице прошле године, и више од сто групних.

Ово је други пут да има изложбу у Беранама. Први пут је то било 2017. године.

текст
Фото: Полимски музеј

„Изложбом “Ирационални пејзажи” представљам се новим и другачијим радовима на којима је дајем топлији дио своје душе“, казао је сам аутор.

Изложба ће бити отворена у галерији музеја у наредних мјесец дана.

текст
Фото: Полимски музеј
текст
Фото: Полимски музеј