У присуству предсједника општине Беране Драгослава Шћекића и његовох најближих сарадника, као и многобројних вјерника, јуче је у манастиру Ђурђеви ступови, обиљежена храмовна слава и у склопу тога уприличена свечана Ђурђевданска литија улицама града.

текст

Традиционалним црквено – народним сабором јуче је прослављен Ђурђевдан слава манастира Ђурђеви ступови. У храму старом 806 година, свету архијерејску литургију служили су епископ Будимљанско – никшићким Г. Јоаникије и архиепископ берлински и све Њемачке Руске заграничне Цркве Г. Марко.

текст

Предсједник Шћекић је у пратњи својих сарадника, директора Комуналног предузећа Сава Вучетића и начеленика Службе заштите и спашавања Тихомира Богавца, присуствовао литургији, а након тога и пријему у салону који је владика уприличио овом приликом.

текст

У име захвалности на посјети поводом прославе празника Светог великомученика Георгија, храмовне славе ове древне немањићке задужбине, владика Јоаникије, одликовао је архиепископа Марка највећим одликовањем Епископије будимљанско-никшићке – Медаљом Светог великомученика и побједоносца Георгија I степена за унапређење и утврђење братских веза међу светим православним црквама и народима.

текст

Уз звона са манастира Ђурђеви ступови, кренула је у 17.00 часова свечана Ђурђевданска литија улицама града предвођена црквеним великодостојницима, а у којој су учествовали – предсједник општине Шћекић, шеф Одбора за дијаспору и Србе и посланик у Скупштини Србије, у својству госта Манастира поводом данашње славе, Миодраг Линта, свештенство, монаштво, као и велики број грађана.

текст

Домаћин овогодишњег славља била је породица покојног Веселина Вучетића. Они су дио колача предали Никодину Раденовићу, који је преузео обавезу да припреми славље за идућу годину.

текст
текст
текст
текст