Предсједник општине Драгослав Шћекић са сарадницима присутвовао је пријему поводом Дана побједе и ослобођења Европе од фашизма у Амбасади Руске федерације

Амбасадор РФ,  Сергеј Грицај је у поздравном говору истакао одлучујућу улогу Совјетског савеза у сламању фашизма  и нагласио да су потребни сложени напори у борби са са лажирањем историје Другог свјетског рата, које је нажалост све присутније. „Није тајна да  данас у цијелом низу земаља  покушавају реинтерпретирати, искривити догађаје из тог рата. Њихов циљ је јасан – да се ослаби моћ и морални ауторитет модерне Русије, да се одузме њен статус земље-побједнице са свим наредним међународно-правним посљедицама, да се подјеле и заваде народи, да се користе историјске спекулације у геополитичким играма. Ми ћемо стално, са пуно аргумената, упорно бранити истину о рату, о колосалном доприносу совјетског народа Побједи, о обједињујућој и одлучујућој улози Совјетског Савеза у побједи над нацизмом».

Као наставак дугогодишње традиције поводом празника Велике Побједе, од 7. до 10. маја  у Црној Гори боравила је делегација Московског градског савјета ветерана (МГСВ), коју су чинили Адријан Гогин (ветеран покрета сјећања на опсаду Ленинграда), Александар Суслеников (у саставу 3. Украјинског фронта ослобађао је Украјину, Аустрију, Мађарску, Њемачку) и Јуриј Дружинин (ратовао је у склопу 17. гардијске Орловске тенковске бригаде, учесник Стаљинградске битке).

Догађај су посјетили представници Министарства вањских послова Црне Горе, општина и пословних кругова, као и чланови дипломатског кора, сународници и пријатељи Русије.