Предсједник општине Беране Драгослав Шћекић честитао је свим грађанима 21. јул, Дан општине Беране. У свом обраћању грађанима Берана, у спомен кући војводе Гавра Вуковића, упутио је поруке заједништва и грађанског јединства ради превазилажења друштвених подјела, и осврнуо се на реализоване активности Општине Беране у циљу развоја града.

Предсједник општине Драгослав Шћекић честитао грађанима 21. јул - Дан општине Беране (ВИДЕО)

Говор предсједника општине преносимо интегрално:

„Поштовани пријатељи, драги Беранци,

Сложеност ситуације кроз коју пролази савремени свијет, прузрокована пандемијом коронавируса, не дозвољава нам да 21. jул – Дан нашег града прославимо на начин, на који то уобичајено радимо. Без обзира на то, ја желим и данас да подсјетим да уз 13.јул – Дан државности, овај датум, у срцима свих нас заузима посебно мјесто. Двадесет први јул носи са собом осјећај поноса и припадности славним тренуцима беранске и црногорске историје. Тадашња Народна скупштина послала је поруку заједништва у борби за слободу и боље сјутра, поруку у којој мир нема цијену, и у којој данашње вриједности живота у слободи, поштовању вриједности савремене демократске Европе требају да представљају дио нас и наших схватања.

Поносимо се савременим Беранама, како се радујемо антифашистичким вриједностима, славимо осамсто година Ђурђевих Ступова и пркосну државотворност наше Црне Горе. Беране и овај крај су дали огроман допринос и 13-ог и 21-ог јула, како 1878. године, тако и 1941. године. Оба ова датума вреднујемо на посебан начин,показујући огромну љубав према својој Црној Гори.

Користим прилику да подсјетим да смо, без обзира на тежак период, који дијелимо са нашим грађанима, испунили све оно што смо и обећали. Културне, спортске манифетације, одржане су и спроведене на највећем нивоу. Као и ранијих  година, можемо се поносити бројношћу и квалитетом културних догађаја, којима смо на најљепши начин послали поруку истинских вриједности нашег града. На спортском пољу направљени су изузетни успјеси: рукометни клуб је прволигаш, фудбалери су у вишем рангу такмичења, док су атлетичари, стријелци и остали спортисти на разним првенствима освојили на десетине медаља. Све ово говори да је спорт у нашем граду на здравим ногама и да можемо очекивати нове успјехе и славља. Првенство Балкана у кросу, одржано у нашем граду послало је слику свијету да је Беране у стању да дочека и организује спортске смотре на највећем међународном нивоу.

Оставили смо видљив траг на и плану изградње и развоја савременог града. Умногоме смо побољшали путну инфраструктуру, водоснабдијевање,  градско језгро у потпуности је добило ново рухо, уз велике радове и у приградским насељима и на сеоском подручју. Унапријеђена је пољопривредна производња, повећане су субвенције, чиме смо директно побољшали квалитет живота наших суграђана. Успјешно смо организовали први Међународни сајам пољопривреде у Црној Гори.

Уз одговорне социјалне мјере и брижљив однос према ученицима и студентима, сврстали смо се у модеран град, који подједнако води рачуна о свим својим грађанима. Све службе, јавне установе и предузећа одговориле су и одговарају савременим изазовима, кроз које тренутно пролазимо. Уз  јачање професионализације, редовно усавршавање и унапређивање инфраструктуре, свакодневно се стварају бољи услови за рад и одговорнији однос према грађанима.

Морам још једном подвући да је све ово је урађено под теретом прошлог периода са огромним финансијским проблемима и нагомиланим дуговима. Иако су средства која Општина добија од егализационог фонда значајно мања, иако имамо значајне блокаде рачуна по основу обавеза из претходног периода, иако су локални приходи значајно мањи, наставићемо са борбом за стабилност финансија, што говори о нашем одговорном односу према послу и обавезама. Све што радимо, радимо за становнике нашег града, и у њихову корист.

Наши пројекти су видљиви у сваком селу, као и у градском језгру,  и урађени су на добробит наших грађана. У овом дијелу морам истаћи и чињеницу да смо помагали и унапређењу здравствене инфраструктуре, уз директну помоћ нашем Дому здравља и Општој болници, НКТ-у.

Помагали смо и нашим школама, како бисмо на тај начин побољшали услове боравка и рада запосленима и нашој дјеци. Овдје свакако морам нагласити чињеницу да смо се, као локална самоуправа изузетно озбиљно и одговорно, однијели према новонасталој ситуацији у вези са вирусом.

Прва смо Општина која је опредијелила субвенције нашим привредним субјектима и предузетницима, који у периоду епидемије нијесу обављали своје услуге. Такође, угоститеље смо ослободили плаћања локалних комуналних такси за кориштење јавних површина за ову годину, као што смо ослободили на 90 дана плаћање накнада за приступ комерцијалним објектима, као и обавезе плаћања закупа за сва правна и физичка лица. Обавезе плаћања пореза на непокретности ослобођени су сви регистровани пољопривредни произвођачи, као и сви власници пољопривредног земљишта и шума. Уз све то, такси удружења и предузетници ослобођени су плаћања такси за лиценцу за 2020.годину. Одложено је плаћање пореза на непокретности, и приреза порезу на доходак. Уз све ово, средства буџетске резерве усмјерена су на санацију социјалне ситуације, као и на економску ситуацију најугроженијих привредних дјелатности, погођених тренутном ситуацијом. Не смијемо никако заборавити ни пакете помоћи за 700 и више породица погођених овом кризом. Ово је само дио мјера, које је општина Беране предузела као одговор на актуелне проблеме, изазване епидемијом.

Дубоко сам свјестан чињенице да је претходни период обиљежило нешто за шта наши грађани не сносе ама баш никакву кривицу. Наиме, чувени антиуставни Закон о слободи вјероисповијести узбуркао је црногорску јавност.  Десетине хиљада наших грађана изашло је на улице, и на један миран, достојанствен начин присуствовало многобројним литијама широм наше државе. Грађани Берана су и овога пута, јасно и недвосмислено послали поруку да се наша припадност Mитрополији црногорско-приморској и Eпархији Будимљанско никшићкој Српске православне цркви на овим просторима никада није доводила у питање, уз тежњу ка миру, љубави и превазилажењу подјела било које врсте.

С поносом истичем да сам својим присуством недвосмислено послао поруку не само као грађанин, већ и као предсједник овога града, да скупа са већинском вољом Беранаца нећу устукнути ни корак у одбрани истинских, традиционалних вриједности Црне Горе.

Драги моји Беранци,

Пред нама је још један изазов. Расписани су парламентарни избори, који ће се, вјероватно одржати у, до сада незабиљеженим условима. На свима нама је посебна доза одговорности, јер је Црна Гора дубоко подијељена. Желим отворено и недвосмислено да и данас поручим да Црну Гору видим у другачијем свијетлу, ослобођену баласта корупције и криминала, као државу владавине права, једнаку и по мјери свакога од нас у друштву европских народа. Свим својим бићем наставићу да се демократски борим за те и такве вриједности. Сви политички субјекти у том правцу морају одговорно да размишљају јер мир нема цијену.

Тренутни представници власти неодмјерено поручују да Светосавље и Његошева Црном Гором не иду са антифашизмом. Оно што је истина јесте да са Светосављем, братском слогом, љубављу према свим народима и вјерама, традиционалним и савременим образовањем и културом, никада нијесу скупа могли подвале, подјеле, лични изнад општих интереса, корупција, криминал,  запуштени, неспремни здравствени систем, уз непримјерен однос према просвјетним и здравственим радницима.

Уз Светосавље тешко да иду анархија, безвлашће и нерасвијетљена убиства, морално и духовно назадовање друштва, економско уништавање грађана и државе. И да закључим- светосавље и антифашизам итекако могу заједно, али не и фашизам, мржња и подјеле, које се у последње вријеме могу примијетити у односу на православни дио нашег становништва. Такође, и антифашистичке тековине пропагирају  борбу против мржње, непочинстава, истребљења народа, борбу за слободу у сваком смислу, и као такве се морају његовати и поштовати.

Користим и ову прилику да позовем на на заустављање мржње и подјела, као што је погубна подјела на патриоте и оне, који су наводно против своје државе. Такве једнократне и  тренутне опсервације могу оставити дугорочне посљедице по друштво и државу.

Свака власт је пролазног карактера, појединачне функције и партије не смију бити изнад непролазног, а само су народ и држава  вјечни и загрљени са својим историјским и истинским вриједностима.

Црну Гору видим као државу свих својих грађана, а не као приватну државу интересних појединаца. Дубоко вјерујем да ће нека нова влада, већ у септембру имати тежак и озбиљан изазов- да овакву, подијељену и економски ослабљену државу врате у окриље демократије и уведу у чланство европских породица.

Беране је и до сада, својим примјером мултиетничности, суживота показивало како могу у истој атмосфери пријатељства да се славе и Божић и Васкрс, као и да се дочекују бајрамски празници. Само такво Беране, у Црној Гори без подјела и међусобне нетрпељивости има европску перспективу. Спремни смо и у том правцу да изнесемо терет одговорности и толико жељених промјена у друштву.

Наравно, захвални смо свима који су помагали развоју Берана, али знамо да је требало и могло много више. Јер просперитет Берана, напредак и улагања, представљају истовремено и улагања у модерну и напредну Црну Гору равномјерног регионалног развоја, државу једнаку и по мјери како Беранаца, тако и представника других градова и дјелова наше државе.

Поштовани пријатељи,

Наравно да користим ову прилику да упутим најискреније честитке добитницима награде 21. јул, његовом Преосвештенству Владики Јоаникију и Сретену Лутовцу, директору гимназије. Честитам добитницима Признања и захвалница Општине Беране: Сава осигурању, Јелени Шошкић, продуценткињи и Петру Булату, студенту медицине.

Честитам празник и борачким организацијама нашег града и привредницима. Хвала Беранцима што нам дају повјерење и вјерују у нас и наш рад.  

Користим прилику да се најсрдачније захвалим и свима, који су поводом нашег празника упутили телеграме – честитке.

И на самом крају, уз искрену наду и вјеру да ћемо следећи празник дочекати у много бољим условима, уз жељу да наша црква одоли актуелним искушењима, да преовладају љубав, помирење, напредак и међусобно поштовање, ја Беранцима желим личну, породичну и професионалну срећу и честитам празник – Дан наших Берана“, наводи се у обраћању предсједника општине Драгослава Шћекића.

Свечана сједница Скупштине општине Беране која се традиционално одржава 21. јула поводом Дана општине Беране, није се могла одржати ове године због епидемиолошке ситуације у земљи проузроковане вирусом Ковид-19.

О датуму и мјесту уручивања Награде „21. јул“ и признања, која се додјељују на Дан општине, добитници и јавност биће благовремено обавијештени.

Честитке поводом Дана општине Беране локалном руководству и грађанима упутили су: предсједник Црне Горе Мило Ђукановић, предсједник Владе Душко Марковић, предсједник Скупштине ЦГ Иван Брајовић, амбасадор Русије Владислав Маслеников, предсједници општина, побратимских градова, предстваници вјерских заједница и политичких партија, Заједнице општина Црне Горе и многи други…

Видео:

Obraćanje predsjednika opštine Berane Dragoslava Šćekića povodom 21. jula, Dana opštine Berane, u kući vojvode Gavra Vukovića.

Gepostet von Berane online am Dienstag, 21. Juli 2020