„Управа ФК Беране је на правом путу да поправи стање у клубу са богатом традицијом (2020. године се прославља 100 година постојања) и квалитетном спортском инфраструктиром, а први резултати су већ видљиви. Као примјер за то могу навести уредно сервисирање свих финансијских обавеза за период од када ова управа води клуб. Наравно, ту још једном желим да истакнем одличну сарадњу са Општином Беране која у потпуности финансира такмичење свих селекција, тако да од 1. новембра 2018. године – од мог доласка на чело клуба па све до данас, клуб нема никаквих дуговања и све текуће обавезе у наведеном периоду су уредно измирене“, стоји између осталог у саопштењу директора ФК Беране, Небојше Ђукића.

tekst

Саопштење за јавност предсједника ФК Беране, Небојше Ђукића преносимо у цјелости:

На чело ФК Беране именован сам на крају јесењег дијела сезоне 2018/19, затекавши стање у клубу – како у такмичарском тако и организационом смислу, мало је рећи у незавидној ситуацији. Екипа се након петнаест одиграних кола налазила на последњем мјесту на табели, са свега једним освојеним бодом, тако да је већ тада било извјесно да ће се клуб преселити у најнижи ранг такмичења. Међутим, више од тако лошег бодовног стања екипе, мене и нову управу забринуло је затечено стање.

Наиме, клуб је практично био у расулу по свим основама, почев од изузетно лоше финансијске ситуације, па све до хаотичног стања у организационом смислу што је требало у најкраћем року довести до неког задовољавајућег нивоа.

Већ на самом почетку рада сусрели смо се са свакодневним пристизањем фактура, тужби и осталих обавеза клуба из претходног периода његовог егзистирања, које су датирале и уназад десетак година. Ту су на примјер потраживања бившег тренера и играча у великим износима, а то константно пријети да угрози не само стабилност, него и даље постојање клуба, па би у том случају Општина као главни финансијер клуба можда требала пронаћи неки нови модус како би заштитила даљу егзистенцију клуба. Све то је представљало и представља велики баласт за мене и нову управу са којим се требало и треба изборити што је довело до извјесне дозе дефетизма и безнађа свих нас у клубу и питања да ли има сврхе радити у таквим условима. Но, и поред такве ситуације одлучили смо ипак да наставимо са радом и већ на самом почетку урадимо много тога, превасходно у организационом дијелу клуба како бисмо за наставак такмичења створили, колико је могуће боље услове за његово успјешније егзистирање. У тој нашој намјери подржала нас је Општина Беране на челу са предсједником Шћекићем, као главни финансијери клуба.

Иако је као што рекох, на почетку ситуација била изузетно лоша, ентузијазам, жеља и надасве одговорност коју сам прихватио заједно са управом за руковођење једним таквим спортским колективом са изузетно богатом традицијом (2020. године се прославља 100 година постојања клуба) као што је ФК Беране давало нам је подстрек да урадимо све сто је у нашој моћи и стање поправимо. Те наше намјере и труд препознали су многи успјешни привредници из нашег града, моји пријатељи, али и заљубљеници у фудбал и поштоваоци нашег клуба и притекли у помоћ, попут набавке спортске опреме јер екипа није имала ни дресове за такмичење између осталог. Зато бих овом приликом поменуо наше спонзоре, а то су Оков д.о.о, Браца Добрашиновић, Хотел Беране, Теко д.о.о., Десетка д.о.о, као и наш суграђанин Драгиша Ћулафић, и свима њема се овом приликом у име клуба захваљујем на свесрдној помоћи.

Овакав однос не само споменутих спонзора, него и укупна позитивна атмосфера која је поново створена у вези са клубом, као и однос и залагање фудбалера у другом дијелу сезоне, учврстили су све у клубу, почев од мене као предсједника, преко управе, стручног штаба и фудбалера у увјерењу да смо на правом путу и да ће ФК Беране поново постати једна здрава и позитивна спортска прича.

Обзиром, да ће се клуб у наредној сезони такмичити у нижем рангу можда ће то и бити прилика да се консолидује финансијска ситуација и да се клуб још више стабилизује на организационом плану али и да управа клуба лакше и брже спроведе зацртану стратегију у ослањању на сопствени играчки кадар, развијањем омладинске школе и свих млађих категорија почев од школице петлића, затим пионира и кадета који ће у наредном периоду представљати окосницу такмичарске екипе. Таква стратегија наишла је на позитивну реакцију у граду, па ће на примјер од нових спонзора већ ових дана стићи сто комплета опреме за млађе категорије. Да ће овакав план клуба бити успјешно и плодоносно спроведен гаранција је изванредна омладинска селекција клуба коју води тренер Радојко-Зеко Спалевић, некадашњи истакнути фудбалер нашег клуба, из које ће играчи као и старији играчи који буду жељели да помогну клубу углавном сачињавати екипу за такмичење у наредној сезони.

Сматрам да ће овакво опредјељење донијети много позитивних резултатских бенефита клубу у наредним годинама и да ће бити гаранција остварења нашег приоритетног циља враћања клуба на старе стазе успјеха.

Такође, сматрам да оваква политика у вођењу клуба треба да омогући не само остварење спортског мотива, него и да има шири друштвени знацај, а то је укључење што већег броја дјеце у бављење спортом и промоцију здравих спортских стилова живота. У том смислу већ ових дана је у току обилазак васпитно-образовних институција и школа од стране играча и представника клуба и близе упознавање дјеце са нашим клубом, што ће довести до масовнијег уписа нових чланова у млађим категоријама.

Све наведене активности показатељ су да је управа ФК Беране на правом путу и да су резултати рада већ видљиви. Као примјер за то могу навести уредно сервисирање свих финансијских обавеза за период од када ова управа води клуб. Наравно, ту још једном желим да истакнем изванредну сарадњу са Општином Беране која у потпуности финансира такмичење свих селекција, тако да од 1. новембра 2018. године – од мог доласка на чело клуба па све до данас, клуб нема никаквих дуговања и све текуће обавезе у наведеном периоду су уредно измирене.

Свјестан сам да ниједан циљ , не може бити остварен преко ноћи, и да смо поставили у овом тренутку можда и нереалне – високе стандарде, али овај клуб са својом сјајном традицијом и веома квалитетном спортском инфраструктиром заслужује да у најскорије вријеме буде високо позициониран у црногорском фудбалу, па ћемо учинити све да тако и буде„, закључио је он.