Предсједник Општине Беране Тихомир Богавац најављује нове пројекте, борбу против незапослености… Oбјашњава и како ће се ријешити проблем отварања конзулата Србије у Беранама.

Име садашњег предсједник општине Беране Тихомира Богавца у јавности је познато још од прије десет година, када се као истакнути грађански активиста борио против изградње депоније на Васовим водама.

Он за “Вијести” каже да је са истом енергијом спреман да се и данас са позиције предсједника Oпштине, бори за боље позиционирање града, односно Oпштине на чијем је челу.

Беране је до 30. августа било једина опозициона општина на сјеверу, а много чињеница говори у прилог томе да је била дискриминисана. Да ли се од формирања нове Владе осјећа промјена односа према Беранама?

Још није усвојен државни буџет. У предлогу буџета постоји наставак пројеката који се односе на општину Беране. Уколико се само наставак пројеката реализује, улагање у Беране ће се значајно унаприједити у односу на претходни период. Надамо се да ће ова Влада имати више осјећаја за реализацију пројеката који значе развоју нашег града као центра сјевера Црне Горе.

И у условима маћехинског односа тадашњих државних, локалне власти у Беранама успјеле су да реализују неке велике пројекте, као што је изградња колектора и реконструкција канализационе и водоводне мреже?

Ови пројекти реализовани су преко кредита Свјетске банке и улагањем ЕУ фондова у Црну Гору иако је из тадашње Владе постојала коректна сарадња у вези са овим пројектима, па је чак и Влада посредством Министарства одрживог развоја и туризма преузела да исплати дио средстава која су била обавеза Општине. Ипак је то само мали дио у односу на оно што је уложено од стране Европске уније и Свјетске банке.

Још један пројекат је финансиран из средстава ЕУ, то су зграде за избјеглице на Рудешу. Да ли сте кроз ове пројекте стекли повјерење међународних партнера који су до тада имали лоше искуство са трошењем донаторског новца у вријеме ДПС локалне власти?

Међународна заједница је у Беранама препознала поузданог партнера, посебно у домену средине која је ослобођена корупције и локалне управе која ће на најаву сваког улагања пружити маскималну подршку, па је у Беранама стекла поузданог партнера и за будућа улагања.

Беране је једна од првих општина која је изградила малу електрану на градском водоводу и показала да се струја може производити и без тајкуна и без штете по околину. Колико ће новца годишње општинској каси доносити ова мала електрана?

Планирани приходи ове мале електране су око 200.000 еура на годишњем нивоу и овај примјер показује да локална управа може имати финансијске приходе користећи сопствене ресурсе, а при томе не угоржавајући животну средину. Производња електричне енергије биће далеко већа него што може утрошти градска расвјета, али се овдје не може говорити о употреби те енергије за расвјету јер се енергија продаје Електропривреди. Али ће вриједност пороизведене енергије у великој мјери надмашити потрошњу градске расвјете.

Раније се могло чути да је изграђено више километара расвјете у посљедњих неколико година него за претходних пола вијека. Да ли је то тачно?

Употребом лед технологије која је, истини за вољу, коштала више него класична расвјета, извршено је улагање у нове правце уличне расвјете који ће у дугорочном периоду Општину коштати потрошње енергије до 50 посто ниже него што је то био случај прије коришћења лед расвјете. Тако да је свако улагање у нове правце уличне расвјете не само економски оправдано, него и доприноси квалитету живота наших грађана.

Колико је километара асфалта стављено на градском и сеоском подручју?

За санацију градских улица само у току 2020. године је расписан тендер од 350.000 еура, а од тога је изведено радова у износу од 280.000 еура. Остало је да се заврше још радови у улици код Електродистрибуције. Када је ријеч о локалним путевима урађено је 2,65 километара новог асфалта, чија је вриједност око 153.000 еура. Извршена је санација оштећења на коловозима (ударне рупе) у вриједности од око 85.000 еура, а од чега је само за МЗ Полицу издвојено око 50.000 еура. У току 2020. године изграђена је и нова саобраћајница у МЗ Парк дужине 200 метара. Ту је и кроз ИФАД пројекат изграђен водовод у Загорју и нови путеви у више села. ИФАД пројекат помаже мање развијена подручја и мале пољопривредне произвођаче, а кошта локалну управу знатно мање него да је сама радила ове правце па је сваки еуро уложен у ИФАД четири еура уложених у локалну инфраструктуру и уколико се овај тренд буде наставио Општина неће жалити средстава за сарадњу са ИФАД партнерима.

Беране је добило и нову спортску дворану. Реконструисан је фудбалски стадион и сада овај град има спортски комплекс какав има мало који други град. Да ли се још нешто планира у смислу развоја спортског туризма?

У плану је реконструкција западне трибине Градског стадиона, а ускоро се расписује и конкурс за израду идејног решења за реконструкцију старе хале спортова која ће бити прилагођена за бављење спортом особа са инвалидитетом (ОСИ), а у плану је и реконструкција неколико спортских игралишта у мјесним заједницама на територији општине, као и других спортских објеката за шта смо већ упутили иницијативу надлежним институцијама, тако да се надамо да ће Беране у наредном периоду постати град посвећен спорту и здравим стиловима живота.

Од првих дана ступања на функцију активно сте се укључили у рјешавање проблема беранског Рудника. Какве су шансе за његово активирање?

Одржан је састанак са више потенцијалних инвеститора на којима је изражена посвећеност Општине отварању Рудника и експлоатацији рудних богаства Берана а кроз то и отварање нових радних мјеста. Тренутно смо у преговорима са једним иностраним партнером који би у Беранама отворио погон са 20 нових радних мјеста, а у најави су и неки локални инвеститори који би кроз програм бизнис зоне реализовали инвестиције па се надамо да ће се нова радна мјеста у реалном сектору отворити у Беранама у току 2021. и 2022. године, што ће у великој мјери утицати на рјешавање највећег проблема наше општине, а то је незапосленост.

Да поменемо и то да је Беране једина општина у овом дијелу државе која је ријешила проблем паса луталица?

У Беранама је 2015. године отворен први азил за псе луталице и друге напуштене животиње на сјеверу Црне Горе. Пројекат је реализован средствима локалног буџета, а управљање је повјерено ЈП Комунално. Тиме је ријешен велики проблем паса луталица, који су на хуман начин склоњени са градских улица и збринути. Три ветеринарска техничара воде рачуна о њима, а Комунално је склопило уговор са ветеринарском установом из нашег града ради лијечења и вакцинисања животња. Имамо склопљене уговоре са сусједним градовима у вези са пословима о збрињавању паса луталица са територије њихових општина.

Шта је било са иницијативом и најавом отварања конзулата Србије у Беранама?

Приликом посљедње посјете амбасадора Србије са тадашњим предсједником Драгославом Шћекићем разговарано је о могућности отварања конзулата у Беранама. Обје стране су се сложиле да би отварање конзулата олакшало свакодневно функционисање великом броју грађана Берана и сјевера Црне Горе који имају како пословне, тако и породичне везе са Србијом.

С обзиром на то да је у међувремену дошло до познатих проблема око статуса амбасадора у Црној Гори, надамо се да ће решавањем истих наставити активности око отварања конзулата у Беранама.

Ступајући на дужност саопштили сте да настављате да подржавате Епархију будимљанско никшићку, али и да поштујете све светиње других конфесија, да настављате да његујете мултикултуралне и мумултиконфесионалне вриједности Берана?

Као рођеном Беранцу, грађанину и предсједнику општине важно ми је и стало ми је да се одрже добри међувјерски и међунационални односи у Беранама. Упућени смо једни на друге и нема разлога да не живимо у слози и миру.

Имам исту енергију као када сам бранио Васове воде

Били сте препознати и популарност стекли као грађански активиста у вријеме велике борбе против изградје депоније на Васовим водама. Сада сте градоначелник. Да ли сте задржали тај борбени дух и да ли имате још енергије да се борите да се Беране врати на позиције које је некада имало?

Свако ко мисли добро свом граду борио би се против изградње депоније на Васовим водома, и Васове воде су сада завршена прича. Тамо гдје је било сметлиште сада је уређена површина која не загађује животну средину и то је још једна побједа грађана и грађанског активизма над системом. Наравно да ћу са истом енергијом и са ове позиције, и у сарадњи са централним властима, тежити да у Беране дођу инвеститори како би се зауставио тренд миграције према централном и јужном дијелу Црне Горе, као и ван наших граница и како би се млади људи задржали у свом родном граду“.