Предсједник Општине Беране Тихомир Богавац  са сарадницима састао се са представницима  Службе заштите и спашавања и ватрогасне јединице  града Конија из Туске  и Турске агенције за међународну сарадњу и координацију (ТИКА) а поводом шестодневне обуке за ватрогасне јединице  која је организована у четири црногорске општине.

Предсједник Богавац пожелио је присутнима добродошлицу и успјешну финализацију пројекта који се реализује уз помоћ Тике и представника Службе заштите и спашавања и ватрогасне јединице Конија из Турске. Он је истакао да је Служба заштите и спашавања у Беранама успјешно послује дуги низ година, и да су своје капацитете унаприједили посредством европских пројеката и донаторских средстава. Што се тиче обучености ватрогасаца, опреме и осталих капацитета,  Богавац је истакао да је беранска једна је од најспремнијих Служби овог типа међу свим црногорским општинама. Млади људи су покретач у сваком послу, како је казао, па тако и у Служби заштите. Вођени тиме последњих година оперативни дио екипе Службе заштите се подмладио,   тако да је просјек у годинама ватрогасаца износи 27 година.

Потредсједник Општине Дарко Стојановић указао је на успјешну дугогодишњу сарадњу са Турском агенцијом за међународну сарадњу и координацију, посредством чијих донација су недавно уредили један од најљепших паркова у Беранама, када је обезбијеђен коплетан мобилијар, дјечије игралиште, лед расвјета и систем за наводњавање зелених површина у укупном износу око 50.000 еура. Како је казао, Тика је поред овог финансирала још пројеката из области здравства и школства.

Испред Службе заштите града Конја присутне је поздравио Латиф Ердоган. Захвалио се домаћинима на гостопримству и изразио задовољство што своје знање и искуство могу кроз обуку да пренесу на црногорске колеге. Обука траје шест дана и састоји се из теоријског дијела и вјежби на терену.  Представио је своје сараднике који раде на обукама које  се однесе на пружање прве помоћи, спашавање угрожених лица, гашење пожара и других интервенција.  Како је казао, очекују повратну посјету црногорских колега.

У име ТИКЕ обратио се Онур Јашар,  који ради у централи ове Агенцији у Анкари на пројектима који се односе на курсеве и обуке из разних области, истакао је задовољство  дугогодишњом сарадњом са Општином Беране. Најавио је  посјету координатора ТИКЕ за Црну Гору  а на тему будуће сарадње.

Едукација припадника Служби заштите и спашавања  завршава се  у суботу у Гусињу, гдје ће бити организована свечана додјела сертификата.

Састанку су присуствовали и Маја Пешић, пројект менаџер, Милосав Кораћ, помоћник командира Службе заштите и спашавања и Ирина Зечевић, савјетница за информисање у Служби предсједника.