Предсједник Општине Беране Тихомир Богавац, у име Општине Беране и своје лично име, честитао је устоличење митрополиту Јоаникију: ,, Ваше преосвештенство, митрополите Јоаникије, као Епископ будимљанско-никшићки више од 20. година столовали сте у манастиру Ђурђеви Ступови у Беранама, које је сједиште Епархије будимљанско-никшићке и самим тим показали да сте достојан наследник Ваших великих претходника.

За вријеме своје службе на прави начин сте проповиједали православну вјеру, ујединили подијељени православни народ и унијели нову духовну енергију у живот Српске православне цркве у нашој Епархији.
Унапређивали сте односе са другим конфесијама у Црној Гори и тиме показали своју величину као духовни вођа већинског православног народа. Предводили сте величанствене литије за вријеме борбе за одбрану светиња и измјену спорног Закона о слободи вјероисповијести.
Славимо Ваше устоличење, увјерени да ћете наш народ водити мудро, одважно и храбро, као до сада и достојно наслиједити блаженопочившег митрополита Амфилохија.

У то име желим Вам свако добро од Бога.
ДОСТОЈАН“- наводи се у честитци предсједника Богавца.