Локалне самоуправе требало би да препознају коруптивне радње и да, у дијелу својих надлежности, према службеницима који их чине, предузму мјере дисциплинске одговорности, оцијенио је потпредсједник Општине Беране, Раде Кљајић.

Он је данас, у другом дијелу националне конференције „Мисли локално – дјелуј локално! – Борба против корупције на локалном нивоу!“, коју је организовао Центар за грађанско образовање (ЦГО) у оквиру истоименог пројекта, а који финансира Европска унија, казао да је проблем корупције у претходном периоду у тој општини био присутан, „али од надлежних институција није било повратних реакција“.

„Само повратним ефектима државних органа и оних који су задужени да се у пуној мјери ухвате у коштац са корупцијом, која је присутна не само на локалном нивоу, него далеко више на државном нивоу, може се сузбити корупција“, сматра Кљајић.

На општинама је, како је рекао, да установе и препознају шта су коруптивне радње и да у дијелу својих надлежности, према службеницима који их праве, предузимају мјере дисциплинске одговорности или их, како је казао, одстране са посла.

„Међутим, мања је одговорност општинских органа у односу на државне. Ако ми препознамо да се ради о кривичним дјелима ми не можемо водити кривични поступак. То треба држава да процесуира“, оцијенио је Кљајић.

(ПР прес сервис)

23472970_10155934301507566_3173705136907006953_n