Данас је у радној посјети Општини Беране боравио потпредсједник Владе и министар за пољопривреду и рурални развој Милутин Симовић. Са домаћином, предсједником општине Беране Драгославом Шћекићем, предсједником Одбора директора Инвестиционо – развојног фонда Зораном Вукчевићем и сарадницима сусрео се са пољопривредним произвођачима из Берана.

IMG_7928У трочасовном разговору пољопривредници  су предсједнику Шћекићу и министру Симовићу поставили бројна питања у циљу побољшања свог положаја на тржишту и бољег функционисања својих газдинстава.

На састанку су представљени програми и подстицајне мјере Министрства за које пољопривредници могу аплицирати, а које у знатној мјери могу допринијети бољем положају пољопривредних произвођача.

Како су из Министарства казали, на Јавне позиве за подстицајне мјере за развој сопственог бизниса забиљежен је знатан раст у броју предатих апликација од стране произвођача из Берана.

У оквиру посјете Министарства пољопривреде и руралног развоја и ИРФ-а, са представницима Општине Беране направљен је обилазак мљекаре и фирме ,,Интертехна“ , фирме за сушење воћа,,Агро-Лужац“, фарме свиња у Загорју, као и Подручне јединице Управе за шуме.

IMG_7977[1]Предсједник Шћекић и министар Симовић цјелодневну посјету резимирали су на заједничком састанку.

Том приликом предсједник Шћекић захвалио се министру и његовим сарадницима на посјети,која је покренула важне теме, које су  од значаја за развој најважније привредене гране како у Беранама тако и на сјеверу Црне Горе,  пољопривреде.

Састанку у кабинету предсједника присуствовали су и потпредсједници Општине Свето Митровић, Раде Кљајић и шефица кабинета предсједника Дубравка Јованчевић.

Изјаве за медије

IMG_7875Предсједник општине Драгослав Шћекић је исказао задовољство због радне посјете Беранама министра пољопривреде и руралног развоја Милутина Симовића и директора ИРФ-а Зорана Вукчевића и нагласио да општина Беране представља  велики ресурс и простор за развој пољопривреде, те да је данашња посјета из тог разлога јако битна.

– Данас смо имали прилике да разговарамо са пољопривредним прозвођачима са подручја наше општине и могли смо чути њихове проблеме и захтјеве. Сигуран сам да ћемо квалитетном сарадњом ресорног министарства, локалне управе и надлежних институција ријешити доста њихових проблема и подстаћи нови развој. Данас смо приликом обиласка одређених пољопривредних објеката увјерили се да исти посједују довољно капацитета, односно да ћемо заједничком сарадњом подићи ниво пољопривредне производње у нашој општини. Самим тим створићемо услове за нова радна мјеста, нове могућности за опстанак људи како на селу тако и у Беранама, како би спријечили исељавње у дуге дјелове наше државе или ван њених граница, казао је Шћекић.

IMG_7871Министар Симовић је казао да су данас и у Беранама, након посјета  које су имали у претходном периоду у општинама широм Црне Горе, имали још један користан дан.

– Вријеме проводимо веома радно са предсједником општине и његовим сарадницима у једној отвореној комуникацији и корисном дијалогу. Јутро смо имали састанак са пољопривбредним произвођачима гдје смо били у прилици да чујемо њихове сугестије, размишљања, па чак и критике. Саслушали смо њихове предлоге како би у наредном приоду требали да креирамо и развијамо политику у дијелу развоја пољопривреде и пружањем подршке одређеним пројектима који треба да се реализују у партнеркој сарадњи локалне самоуправе, Владе и респрног министарства. То су били корисни и добвронамјени разговори, то је био дијалог који обећава и оабавезује, казао је Симовић.

– Охрабрен сам са оним што смо до сада посјетили. Ту мислим на нову мљекару која овдје функционише  и која откупљује козје млијеко („Интертехна“). Такав производ не треба да буде доступан само на домаћем тржишту, већ временом и на регионалном а када се створе адекватни услови вјерујем да ће бити радо виђен и на веома захтјевном евроспском тржишту. Додатни квалитет овог пројекта у мљекарском сектору јесте податак да анимира педесет коопераната који су развили производњу. Данас је ту са нама и директор Инвестиционо – развојног фонда који препознаје добре предузетнике и добре идеје, односно солвентна предузећа, те сам сигуран да ће свима њима који испуњавају њихове услове обезбиједити добру кредитну подршку. Настављамо са обиласком фарме свиња како би препознали који су изазови у сектору сточарства. Након тога псојетићемо Управу за шуме и ту отворити питања која су актуелна а која се тичу односа концесионара према локалној инфраструктури, расподјеле годишњих концесија за потребе дрво прерађивача…Обишли смо и фирму „Агро-Лужац“ која је у развојном замаху. Ријеч је о амбициозном пројекту подизања новог капацитета за прераду воћа не само са поввршина ове фирме него и кроз кооперантску мрежу. Министарство је већ у комуникацији са овим предузећем и настојаћемо да обезбиједимо бесповратну подршку кроз одређене пројекте, закључио је министар Симовић.