Након интензивних разговора и усклађивања међусобних права и обавеза Општине Беране, Електропривреде Црне Горе и донатора “Charge&Go”, из Београда, Беране је одабрано као погодна општина да се у њој инсталирају нови пуњачи за електрична возила, чија тржишна вриједност, по јединичном пуњачу износи 81.000 евра. Ријеч је о моделу Siemens (Kostad) снаге 300kW, који, у зависности од аутономије возила, има могућност за ултрабрзо максимално пуњење од 10-30 минута по једном возилу.

„У процесу смо адинистративне реализације поступка обезбјеђења нових пуњача за електрична возила. Наиме, представник Електропривреде Црне Горе, господин Момчило Џарић, контактирао нас је, у својству посредника, како бисмо донатору предочили заинтересованост Берана за инсталацију нових пуњача за електрична возила, али и демонстрирали нашу спремност и административни капацитет да планирану донацију реализујемо до краја, односно да дио посла, који је обавеза локалне самоуправе, обавимо, одредимо погодне локације у складу са захтјевима донатора, и створимо предуслове за изградњу посебних паркиралишта за електрична возила“, оцијенио је потпредсједник Општине Беране, Дамјан Ћулафић, након разговора са представником Електропривреде Црне Горе, господином Момчилом Џарићем.

Иначе, сама акција обезбеђења и постављања електричних пуњача тј. пунионица у општинама у Црној Гори је један од најбитнијих услова у смислу декарбонизације саобраћаја у Црној Гори, а све сходно документу усвојеном у септембру 2021. године од стране Владине комисије „Мапа пута – Декарбонизација саобраћаја у Црној Гори“, како нас је и информисао преставник Електропривреде Црне Горе, инг. Џарић, као члан поменуте комисије Владе Црне Горе. Предложени  и обезбијеђени  типови електричних пуњача  са опцијом ултра брзог времена пуњења су и један од разлога поспјешивања набавке е-возила, тј. декарбонизације саобраћаја у Црној Гори. Како је Црна Гора туристичка дестинација, обезбјеђење и инсталирање ел.пуњача  је такође и подстицај иностраним туристима да у Црну Гору долазе са е-возилима и тиме дају прилог укупне декарбонизације саобраћаја. Предложени ел. пуњачи који ће бити инсталирани у општини Беране ће бити умрежени у европском систему мониторинга е–пуњача.

„С обзиром да смо одредили наше обавезе, локације и спремили се за изградњу посебних паркиралишта за инсталацију пуњача, посао улази у завршну фазу, која подразумијева још неколико административних корака, који ће претходити занатским и грађевинским радовима. Добићемо два пуњача за електрична возила, снаге од по 300 киловати, што представља донацију вриједну преко 160.000 евра. Заиста sмо задовољни и захвални и донатору, фирми “Charge&Go”, из Београда, као и Електропривреди Црне Горе, што су нас препознали као партнере који имају и административних, и просторних и стручних капацитета да можемо такву донацију да прихватимо, реализујемо и да је одржавамо“, закључио је потпредсједник Ћулафић.

Господин Џарић је истакао да је Беране препознато као локалитет у ком се може развијати успјешно постепени прелазак на електрична возила, али и да је у комуникацији са представницима Општине Беране препознао велику заинтересованост за овај пројекат:

„У процесу смо обезбјеђења и инсталације 15 пуњача за електрична возила на територији Црне Горе. Између осталих препознали смо и Беране као занимљиву средину за популарисање ове врсте производа и услуга, али нам је и не мање важно што у комуникацији са представницима локалне управе наилазимо на прихватање идеја и обавеза које морају извршити како би се пуњачи инсталирали према свим потребним стандардима као и у земљама ЕУ. Мислим да ћемо овако подстаћи и возаче да размишљају у правцу набавке електричних возила, јер, као што видите, предуслови за њихову употребу се развијају и могућности шире“, поручио је представник Електропривреде Црне Горе, казујући да предстоји још „одређени број корака који се заједнички морају прећи како бисмо посао у што краћем времену довели до краја“.

Вриједност донације биће минимум 162.000 евра, с обзиром да су за Општину Беране опредијељена два електрична пуњача, који имају могућност истовременог пуњења два аутомобила са подијељеном снагом. С обзиром да напредак аутомобилске индустрије иде све брже у овом правцу, оцјена је да се овим моделима даје сигурност да ће велики број корисника користити управо овај тип пуњача, јер подржава ултра брзо вријеме за пуњење.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *