Након интензивних разговора и усклађивања међусобних права и обавеза Општине Беране, Електропривреде Црне Горе и донатора “Charge&Go”, из Београда, Беране је одабрано као погодна општина да се у њој инсталирају нови пуњачи за електрична возила, чија тржишна вриједност, по јединичном пуњачу износи 81.000 евра. Ријеч је о моделу Siemens (Kostad) снаге 300kW, који, у зависности од аутономије возила, има могућност за ултрабрзо максимално пуњење од 10-30 минута по једном возилу.

„У процесу смо адинистративне реализације поступка обезбјеђења нових пуњача за електрична возила. Наиме, представник Електропривреде Црне Горе, господин Момчило Џарић, контактирао нас је, у својству посредника, како бисмо донатору предочили заинтересованост Берана за инсталацију нових пуњача за електрична возила, али и демонстрирали нашу спремност и административни капацитет да планирану донацију реализујемо до краја, односно да дио посла, који је обавеза локалне самоуправе, обавимо, одредимо погодне локације у складу са захтјевима донатора, и створимо предуслове за изградњу посебних паркиралишта за електрична возила“, оцијенио је потпредсједник Општине Беране, Дамјан Ћулафић, након разговора са представником Електропривреде Црне Горе, господином Момчилом Џарићем.

Иначе, сама акција обезбеђења и постављања електричних пуњача тј. пунионица у општинама у Црној Гори је један од најбитнијих услова у смислу декарбонизације саобраћаја у Црној Гори, а све сходно документу усвојеном у септембру 2021. године од стране Владине комисије „Мапа пута – Декарбонизација саобраћаја у Црној Гори“, како нас је и информисао преставник Електропривреде Црне Горе, инг. Џарић, као члан поменуте комисије Владе Црне Горе. Предложени  и обезбијеђени  типови електричних пуњача  са опцијом ултра брзог времена пуњења су и један од разлога поспјешивања набавке е-возила, тј. декарбонизације саобраћаја у Црној Гори. Како је Црна Гора туристичка дестинација, обезбјеђење и инсталирање ел.пуњача  је такође и подстицај иностраним туристима да у Црну Гору долазе са е-возилима и тиме дају прилог укупне декарбонизације саобраћаја. Предложени ел. пуњачи који ће бити инсталирани у општини Беране ће бити умрежени у европском систему мониторинга е–пуњача.

„С обзиром да смо одредили наше обавезе, локације и спремили се за изградњу посебних паркиралишта за инсталацију пуњача, посао улази у завршну фазу, која подразумијева још неколико административних корака, који ће претходити занатским и грађевинским радовима. Добићемо два пуњача за електрична возила, снаге од по 300 киловати, што представља донацију вриједну преко 160.000 евра. Заиста sмо задовољни и захвални и донатору, фирми “Charge&Go”, из Београда, као и Електропривреди Црне Горе, што су нас препознали као партнере који имају и административних, и просторних и стручних капацитета да можемо такву донацију да прихватимо, реализујемо и да је одржавамо“, закључио је потпредсједник Ћулафић.

Господин Џарић је истакао да је Беране препознато као локалитет у ком се може развијати успјешно постепени прелазак на електрична возила, али и да је у комуникацији са представницима Општине Беране препознао велику заинтересованост за овај пројекат:

„У процесу смо обезбјеђења и инсталације 15 пуњача за електрична возила на територији Црне Горе. Између осталих препознали смо и Беране као занимљиву средину за популарисање ове врсте производа и услуга, али нам је и не мање важно што у комуникацији са представницима локалне управе наилазимо на прихватање идеја и обавеза које морају извршити како би се пуњачи инсталирали према свим потребним стандардима као и у земљама ЕУ. Мислим да ћемо овако подстаћи и возаче да размишљају у правцу набавке електричних возила, јер, као што видите, предуслови за њихову употребу се развијају и могућности шире“, поручио је представник Електропривреде Црне Горе, казујући да предстоји још „одређени број корака који се заједнички морају прећи како бисмо посао у што краћем времену довели до краја“.

Вриједност донације биће минимум 162.000 евра, с обзиром да су за Општину Беране опредијељена два електрична пуњача, који имају могућност истовременог пуњења два аутомобила са подијељеном снагом. С обзиром да напредак аутомобилске индустрије иде све брже у овом правцу, оцјена је да се овим моделима даје сигурност да ће велики број корисника користити управо овај тип пуњача, јер подржава ултра брзо вријеме за пуњење.