Стартује шест креативних пројеката

Уговори у укупној вриједности од 92,000 еура за шест пројеката невладиних организација из Берана и Андријевице потписани су данас, чиме почињу њихове активности у оквиру ReLOaD2 иницијативе.

ReLOaD2, наставак регионалног пројекта који је већ донио корист за више од 5000 грађана широм Црне Горе, ради на омогућавању боље сарадње локалних самоуправа и невладиних организација, успостављању конкретних партнерстава и примјени пројектно оријентисаног приступа додјели средстава НВО. Подсјетимо, у општинама Беране и Андријевица се у оквиру ReLOaD2 пројекта већ спроводи шест пројеката у вриједности од 78,000 еура.

Након другог јавног позива комисија је одабрала најбоље идеје у складу с циљевима локалног развоја.

Прилаз ријеци Лим у андријевичком селу Улотина годинама је онемогућен због зараслог шибља и велике количине смећа у оближњем потоку, због чега НВО Натура Нордика организује акције чишћења и уређивања и постављање монтажног платоа на ријечној обали.

Удружење дрвопрерађивача Беране побољшава информисаност о дрвопрерађивачким потенцијалима и важности тог сектора у очувању животне средине.

НВО Сјеверна земља унапређује мрежу туристичких актера у локалној заједници и пружа едукацију локалних туристичких агенција, као и пружаоца туристичких услуга. Сви они ће у сарадњи с пројектним тимом радити на осмишљавању нових туристичких услуга и рута и интензивно медијски промовисати локације.

Пројекат Центра еколошких иницијатива ће кроз обуке за младе у пољопривреди, набавку опреме, промоцију самозапошљавања у пољопривреди, менторску подршку и награђивање најбољих агробизнис идеја дати допринос унапређењу запошљивости омладине у сектору пољоропривреде.

Сврха пројекта “Унапређење социјалне инклузије” Црногорске искре јесте увођење нове услуге социјалне и дјечије заштите „Породични сарадник” у општинама Беране и Андријевица.

Удружење пензионера Андријевица новим пројектом настоји осигурати занимљиве садржаје за квалитетно проведено слободно вријеме старијих лица, унаприједити инфраструктурне капацитете Удружења пензионера и пружити едукативне сесије за своје чланове и чланице.

У име општине Беране, потписивању су присуствовали, В.Д. Секретарка секретаријата за привреду развој и инвестиције, Маја Ђуришић, као и чланови пројектног тима, Предраг Шћекић, Данка Голубовић и Радосава Барјактаровић,а у име општине Андријевица, Милош Чукић, Менаџер Општине Андријевица, исто члан пројектног тима.

Након свечаног потписивања уговора, ReLOaD2 тим одржао је радионицу о спровођењу пројеката који ће током наредних шест до десет мјесеци донијети конкретне бенефите за локалне заједнице.

Остале кластере ReLOaD2 програма чине:

Заједно Никшић и Плужине

Тара – Колашин, Мојковац и Пљевља

Средишњи  регион – Главни град Подгорица, Пријестоница Цетиње, општине Зета и Даниловград

Coastal Mates – општине Будва, Котор и Херцег Нови