Уговори у укупној вриједности од 22,500 еура за два пројекта невладиних организација из кластера ,,Заједно за сјевер” потписани су данас, чиме почињу њихове активности у оквиру ReLOaD2 иницијативе.

Након поновљеног јавног конкурса који је био отворен од 5. септембра до 4. октобра ове године, комисија је одабрала најбоље идеје у складу с циљевима Регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану – ReLOaD2, који финансира Европска унија, а спроводи УНДП у сарадњи с петнаест општина у Црној Гори.

Кроз промоцију здравих навика у пројекту „Оснажимо младе и унаприједимо њихове стилове живота“, НВО Рубикон ојачаће капацитете средњошколаца у Беранама. То подразумијева здраве навике у исхрани и физичкој активности, али и развијање критичког мишљења и асертивне комуникације.

НВО Црногорска искра ће кроз „Очување менталног здравља уз примјену психотерапије” допринијети стварању квалитетнијег живота за угрожене групе становништва у Берана и Андријевици, како би се створили предуслови за њихово активно учешће у локалној заједници.

Након свечаног потписивања уговора у просторијама Општине Беране ReLOaD2 пројектни тим одржао је радионицу с детаљним упутствима за имплементацију пројеката.  У име Општине Беране присуствовали су секретарка Секретаријата за привреду, развој и инвестиције Маја Ђуришић, и пројектни тим Рада Барјактаровић, Данка Голубовић и Маја Пешић, а у име УНДП-а Џенана Шћекић, Зерина Ћатовић и Лука Костић.

ReLOaD2, наставак регионалног пројекта који је већ донио корист за више од 5000 грађана широм Црне Горе, ради на омогућавању боље сарадње локалних самоуправа и невладиних организација, успостављању конкретних партнерстава и примјени пројектно оријентисаног приступа додјели средстава НВО. Подсјетимо, у општинама Беране и Андријевица се од јуна ове године већ спроводе четири пројекта у вриједности од 55,500 еура.