Предсједник Општине Беране Вуко Тодоровић и директорица Стамбене задруге здравства Маја Радишевић потписали су уговор о изградњи зграде за здравствене раднике у Беранама.

Предсједник Тодоровић је казао да Општина Беране у овом пројекту учествује на начин што је обезбиједила локацију на којој ће објекат бити саграђен а уз то ће инвеститора ослободити плаћања комуналија.

„Након што објекат буде саграђен, Општине Беране ће добити одређени пословни простор. Надам се да је ово само један у низу објеката које ћемо градити у сарадњи са Стамбеном задругом, са којим имамо добру и лијепу сарадњу, на чему смо им захвални. Такође се надамо се да ће се, на обострано задовољство, добра сарадња наставити и убудуће. Реализација овог пројекта нама значи пуно, не само у дијелу који се тиче пословног простора који ћемо добити, већ из много важнијег разлога а то је да ће на тај начин здравствени радници остати у нашем граду и имати добре услове за живот“, казао је Тодоровић.

Директорица Стамбене задруге здравства Маја Радишевић је казала да потписивање уговора представља значајан искорак у развоју здравственог система, прије свега друштвеног живота здравствених радника, с обзиром на то да се ради о уговору којим ће одређени број здравствених радника моћи да ријеши стамбено питање.

„Потписивањем овог уговора 20 до 25 здравствних радника са територије општине Беране, који су уједно чланови Стамбене задруге здравствених радника Црне Горе, ће моћи у периоду три до четири мјесеца да се пријави на конкурс који ћемо објавити. Цијена по којој ће здравствени радници моћи да купе стан ће бити испод тржишне, јер ће бити умањена за вриједност земљишта и комуналија које је донирала Општина Беране, а због значаја и посебног осврта на раднике са сјевера државе, највјероватније ћемо донијети одлуку на Управном одбору да од средстава која уплаћује Министарство здравља обезбиједимо субвенцију како би цијена станова биладодатно нижа“, казала је Радишевић.

Она вјерује да ово неће бити први уговор који ће потписати са Општином Беране, већ да ће у складу са потребама и захтјевима радника у будућем периоду сарадња са Општином Беране, на изградњи нових стамбених јединица, бити настављена.

Саопштено је да ће будућа зграда бити саграђена на локацији преко пута Гимназије и Клиничко болничког центра Беране, да је вриједност земљишта које представља учешће Општине Беране 264.000 еура, док је процијењена вриједност инвестиције 1.393.000 еура.

На конкурс за куповину стана по повољнијим условима моћи ће да се пријаве запослени у КБЦ Беране, Дому здравља „Др Ника Лабовић“, Апотекарској установи Монтефарм, филијали Фонда за здравствено осигурање и јединици Завода за хитну медићинстку помоћ.

Потписивању уговора присуствовали су и менаџер Општине Беране Марко Лалевић и представници здравствених радника из Берана.