Поводом обиљежавања Дана општине Врњачка Бања, 14. и 15. јула 2016. године у посјети овој општини, боравила је делегација Општине Беране, предвођена предсједником, г-дином Драгославом Шћекићем. У делегацији су поред предсједника Општине  били: Југослав Рачић, предсједник Одбора за међуопштинску и међународну сарадњу СО-е Беране; Јасмина Ђукић, секретарка Скупштине и Ана Секулић, савјетница у Служби предсједника. Током дводневног боравка овој братској општини,  наша делегација је првог дана посјете, присуствовала Свечаној сједници поводом Дана општине Врњачка Бања, 14. јула,  а 15. јула су  предсједник  општине  Беране  Драгослав Шћекић и предсједник општине Врњачка Бања Бобан Ђуровић, потписали Споразум о  пријатељству и сарадњи између Општине Врњачка Бања, Република  Србија и Општине Беране, Црна Гора.

Циљ овог Споразума је развијање пријатељства између двије општине и њихових  грађана на темељу историјских веза и заједничких интереса општина на економском и друштвеном плану.

Споразумом је предвиђена сарадња у области: привреде, туризма, међудржавних пројеката, размјене искустава у оквиру школских и судентских програма размјене, спортских и културних програма сарадње, заштите животне средине и др.

Споразум ће се промовисати у обе општине путем медија, организовањем различитих активности отворених за јавност, као и организовањем стручних скупова.

Скупштина општине Беране је 31. марта 2015. године, донијела Одлуку о братимљењу – успостављању сарадње Општине Беране, Црна Гора и Општине Врњачка Бања, Република Србија. Чланом 4. ове  одлуке, овлашћен је предсједник Општине,  да у име Општине  Беране,  потпише споразум о братимљењу – сарадњи између Општине Беране и Општине Врњачка Бања

13728307_10206858996658124_40729708_o