Предсједник општине Беране Драгослав Шћекић и предсједник Скупштине општине Горан Киковић са сарадницима посјетили су Општину Старо Нагоричане, која се налази надомак Куманова у Македонији.

Повод посјете било је озваничавање ближих односа са овом македонском Општином, те је предсједник Шћекић потписао Споразум о братимљењу са градоначелником Милованом Стојковским.

Споразум је потписан у оквиру прославе Дана Општине Старо Нагоричане 11. новембра, у присуству чланова Савјета Старо Нагоричана. Приликом потписивања Споразума, предсједник Шћекић је у изјави за македонске медије истакао да је увјерен да ова сарадња неће бити пука формалност и да ће се, имајући у виду укупну привредну слику Берана и Старо Нагоричана, створити услови са сарадњу у области вјерског туризма, културе, као и привреде.

Свечана седница Савјета одржана је у Основној школи ,,Светозар Марковић“ уз пригодан културни програм коме су присуствовали и представници Владе Републике Македоније и гости из осталих побратимских општина.

Сарадња општина Беране и Старо Нагоричане иницирана је са македонске стране, након чега су усвојене одлуке о успостављању побратимских односа на сједницама локалних парламената у обје општине.

Старо Нагоричане се налази поред Куманова и једина је општина са српском већином у Македонији. На подручју општине се налази неколико значајних културно-историјских споменика као што су црква Светог Ђорђа из 14. вијека, споменик Зебрњак посвећен Кумановској бици, као и музеј АСНОМ-а на коме су постављени темељи нове македонске државе.