У Беранама су на осам локација постављена тзв. „зелена острва“, односно први еколошки пунктови за селективно прикупљање отпада овог типа у Црној Гори, казала је Маја Пешић, руководилац пројекта и најавила да ће ускоро, у оквиру овог пројекта, град бити богатији за још 42 нова контејнера.

Постављена зелена острва у Беранама, прва овог типа у Црној Гори

Пројекат „Зелена острва“ је пројекат прекограничне сарадње који финансира Европска унија, а као водећи апликант спроводи Општина Беране у сарадњи са партнерима: Каритасом, ВИС-ом и општином Малеси е Мадхе.


„Циљ пројекта је побољшање стања животне средине, а кроз унапређење система управљања отпадом у Беранама. Проблеми у управљању отпадом су врло видљиви у мање развијеним земљама као што је Црна Гора. Док смо на путу ка ЕУ, циљ унапређења животне средине постижемо кроз пројекте, медијске кампање, учење из најбољих пракси“, казала је Маја Пешић, руководилац пројекта и помоћница у Секретаријату за пројекте и инвестиције Општине Беране.

Постављена зелена острва у Беранама, прва овог типа у Црној Гори

Прикупљање и управљање комуналним отпадом је врло специфична активност која зависи од многих фактора, различитих актера (надлежних институција, грађана) и усвајања и примјене стратегија и закона, објаснила је она.

„Пројект „Зелена острва“ предвиђа постављање зелених острва на осам локација у Беранама као једну од активности. На неки начин, зелена острва су новина не само у нашем граду, већ и у Црној Гори. Дизајн и идејни пројекат зелених острва припремила је компанија која се бави архитектуром и грађевином. Након тога одређене су локације у складу са детаљним урбанистичким планом општине и обезбијеђено је рјешење за постављање острва.

Постављена зелена острва у Беранама, прва овог типа у Црној Гори

Зелена острва састоје се од затворене конструкције која садржи четири врсте контејнера и канту за врући отпад. Поред тога, локације на којима се налазе су уређене, а озелењавање је извршила компанија која се бави тим послом и чији је план и реализацију на терену спровео инжењер хортикултуре са својим тимом„, навела је Пешић и додала:

„Напоменула бих да се независно од овог пројекта тренутно спроводи пројекат Изградње рециклажног дворишта са сортирницом на Рудешу, чији је корисник наша општина (потписан уговор са извођачем и надзором), тако да ће овај систем зелених острва, као и систем двије канте (суви и мокри отпад) који је опет кроз овај пројекат заживио у 1000 домаћинстава којима смо подијелили двије хиљаде канти, „затворити круг“ управљања отпадом у нашем граду. Поред зелених острва и система двије канте у домаћинствима, током септембра ће се у оквиру овог пројекта реализовати и активност постављања 42 контејнера у Беранама у двије боје у које ће грађани одлагати двије врсте отпада (мокра и сува фракција)„, истакла је шефица тима за релизацију пројекта.

„Пројекат је започео у априлу 2018. године, а завршетак пројекта планиран је и уговорен за крај октобра ове године. До тада имамо још активности које треба завршити, али и представити пуно тога што је урађено“, закључила је Пешић на крају.