Предсједник општине Беране Драгослав Шћекић, министар рада и социјалног старања Кемал Пуришић и представница Амбасаде САД-а у Црној Гори Лесли Фрериксен поставили су данас камен темељац за изградњу 94 стамбене јединице за расељена лица у Беранама.

Вриједност пројекта  износи 3.900.000 евра од а  највећи донатори програма регионалног стамбеног програма Европска унија, САД, Њемачка, Швајцарска и Норвешка. Подсјетимо, средствима Регионалног стамбеног програма управља Развојна банка Савјета Европе и спроводи се у Црној Гори, Србији, Хрватској и Босни и Херцеговини.

Предсједник Шћекић је истакао да смо данас овдје на постављању камена темељца за зграде у којима ће се, након 25 година привремених рјешења и неизвјесности, коначно скрасити 94 породице које су изабрале Беране за свој дом. Навео је да држава мора да реагује поводом питања држављанства за расељена лица, како би њихова интеграција у друштво била потпуна.

„Регионални стамбени програм који спроводи Банка Савјета Европе се показује као програм конкретне помоћи, за који сви имамо само ријечи хвале. Осим смјештаја за 94 породице, Општина Беране ће након ослобађања насеља на Рудешу добити и могућност за рјешавање стамбеног питања за бар 50 социјално угрожених породица, што је додатни значајан резултат нашег пројекта. Очекујем да на овоме нећемо стати, и да ће средства која која су преостала након избора извођача, посебним анексом бити искориштена за изградњу нових стамбених јединица, како би збринули што више расељених породица“, казао је предсједник.

На самом крају је поновио да је Општина Беране била и остала отворена за све врсте сарадње које ће осигурати пристојан живот грађана Берана.

17522441_10155863651458881_1061116202_o

Кемал Пуришић, министар рада и социјалног старања подсјетио  је да је у протеклом периоду, од када се Црна Гора суочава са питањем избјеглица, урађено преко 1500 стамбених рјешења за потребе ових лица, кроз бројне пројекте које су финансирали Влада Црне Горе, невладине организације, међународни партнери и донатори.

„ Радови на изградњи потпројекта „Изградња 94 стмабене јединице у општини Беране“ почели су у децембру 2016. године и реализују се у потпуности са планираном динамиком. Стога са задовољством могу да констатујем да ће се његовом реализацијом затворити два колективна центра, Рудеш 1 и Рудеш 2, а њиховим становницима обезбиједити трајна и одржива рјешења“, навео је он и упутио ријечи захвалности донаторима и партнерима на свеукупном дорпиносу који су дали у развоју Регионалног стамбеног програма.

У име Амбасаде САД у Црној Гори, присутнима се обратила Лесли Фрериксен која је нагласила да ће Програм регионалног становања обезбиједити да 94 породице у Беранама ријеше трајно стамбено питање.

„Обезбјеђивање основних потреба стамбеног збрињавања омогућиће расељеним лицима и појединцима да се фокусирају на друге значајне аспекте њиховог живота, као што су проналазак запослења, интеграција у културни и економски живоз овог друштва и унапређење њиховог живота,односно живота њихових породица“, рекла је она и додали да САД као донатор жели да пронађе додатне начине подршке у односу на нестамбене потребе јер је ово одличан почетак али није једини проблем који треба ријешити.

Поред предсједника Шћекића, министра Пуришића и представнице Амбасаде САД-а Фрериксен, на церемонији су говорили Игор Буразин, представник Развојне банке Савјета Европе, Ден Редфорд, представник ОЕБС-а, и Роберта Монтевеки, представница ВКИУН-а.

Излагање у цјелости предсједника општине Беране Драгослава Шћекића можете преузети овдје:

Говор предсједника општине