Данас су у посјети Полимском музеју и локалитету Тумбарице боравиле представнице делегације Европске уније у Црној Гори, Melanie Bride, програм менаџер за програм прекограничне сарадње и Liselotte Isaksson, замјеник шефа за сарадњу. Повод посјете били су пројекти које је Полимски музеј реализовао у оквиру ИПА 2 позива. Том приликом, поред археолога Предрага Лутоваца и документаристе Слободана Обрадовића, госте су дочекали, у име Општине Беране,  потпредсједник Дамјан Ћулафић, а у име Регионалне развојне агенција за Бјеласицу, Комове и Проклетије, Рајка Шћекић.

Домаћини и гости, током посјете, разговарали су о пројектима које је Полимски музеј, у оквиру ИПА 2 позива, спроводио у протеклом периоду. ,, Очување културних пејзажа Албаније и Црне Горе“ је пројекат чији је циљ био валоризација културног и природног наслеђа. Водећи апликант на пројекту био је Полимски музеј Беране, партнер из Црне Горе је Регионално развојна агенција за Бјеласицу, Комове и Проклетије, док су са стране Албаније партнери били ЕуроПартнерс Девелопмент из Тиране и Регионални савјет Скадра.

 ,, Проширење сарадње – од хришћанских старина до унапређења туризма” је пројекат на ком је водећи апликант из Црне Горе била Епархија будимљанско-никшићка, док је Полимски музеј био партнер, а са стране Албаније партнери у овом пројекту били су Универзитет из Тиране и НВО из Скадра.Овај пројекат је одабран као један од успјешније реализованих пројеката у оквиру ИПА 2 позива.