На позив предсjедника општине Беране, господина Драгослава Шћекића, а на иницијативу Друштва пријатеља Алжира, општину Беране посjетили су, 20. и 21. јула 2016. године, амбасадор Народне Демократске Републике Алжир за Србију и за Црну Гору, Њ. Е. Абделхамид Шебшуб, Марко Јелић, председник Друштва пријатеља Алжира и Стеван Лабудовић, филмски сниматељ и камерман, заслужни грађанин Народне Демократске Републике Алжир.

Посjета је уприличена поводом Дана општине Беране, 21. јула, и одлуке ове општине да највише општинско признање додијели Стевану Лабудовићу, који је 28. децембра 1926. године, рођен у Беранама.

У срдачној, пријатељској атмосфери, 20. јула, амбасадора Алжира и чланове делегације, примио је Драгослав Шћекић, председник општине, и сарадници др Зоран Марсенић, потпредсједник општине, Дарко Стојановић, менаџер општине, Дубравка Јованчевић, шеф кабинета председника општине, Петар Лабудовић, одборник СНП-а, Анђела Бојовић, одборница СНП-а, и Слободан Јоксимовић, одборник ДПС-а.

Предсједник општине Шћекић, упознао је госте с организацијом локалне самоуправе и резултатима који су постигнути током мандата, као и са природним ресурсима, привредним потенцијалима и могућностима за сарадњу са НДР Алжир. Користећи прилику и присуство Стевана Лабудовића, изразио је задовољство што је и он овогодишњи добитник највишег општинског признања.

Амбасадор Алжира Шебшуб захвалио је на позиву и гостопримству и изјавио да је ово велики дан за њега, као амбасадора, јер је заправо он први алжирски дипломата, који је посјетио родни град Стевана Лабудовића, кога у Алжиру сматрају равноправним борцем за њихову слободу. Изразио је спремност да се размотре све могућности за сарадњу ове регије и општине Беране са Алжиром.

С обзиром на то да је Лабудовић веома познати и признат у Алжиру, а да се о његовим Беранама тамо не зна много, амбасадор Шебшуб је предложио да се размисли о томе да се Беране и једна алжирска општина, најсличнија по одликама, побратиме, и да се, кроз тај процес, још више учврсти пријатељство Алжира и Берана, а тиме и Црне Горе, и унапреди економска и свака друга сарадња.