Дјеца и родитељи из Берана и Андријевице ће ове суботе имати прилику да се забаве, али и да добију прегршт корисних информација јер у њихове градове стиже Породични караван. Каравански тим ће боравити у центру нашег града, у периоду од 16 до 18 сати.

У току двосатног програма родитељи ће имати прилику да са љекарима разговарају о важним питањима која се тичу здравља најмлађих, подијеле искуства добре праксе као и изазове са којима се суочавају.

За дјецу ће бити организовани креативно-едукативни и аниматорски садржаји као и разне игре и такмичења. Сви садржаји су осмишљени на начин да буду занимљиви малишанима различитих узраста и интересовања, а све са циљем забаве и учења кроз игру.

У случају лоших временских прилика, караванска дешавања ће бити одржана у просторијама Центара за културу Беране и Андријевица.

Породични караван дио је пројекта који удружење Родитељи реализује у сарадњи са УНИЦЕФ-ом, а уз финансијску подршку Делегације Европске уније у Црној Гори.

Циљ активности које се спроводе током Породичног каравана је укључивање и оснаживање локалних заједница да обезбиједе услове неопходне за оптималан раст и развој дјеце. У току обилазака градова реализује се неколико различитих тематских активности које доприносе бољем информисању родитеља о важним темама које се односе на раст и развој дјеце као што су дојење, исхрана, вакцинација, физичка активност, значај контакта, игре и ограничавања употребе технолошких средстава која нијесу намјењена дјеци.
У току двосатне посјете Каравана родитељима су на располагању љекари Института за јавно здравље и Дома здравља за сва питања и недоумице на горе наведене теме.

За дјецу и родитеље се организују и радионице и аниматорске тачке, па малишани имају прилику да упосле прстиће кроз креативно изражавање користећи папир у боји, фломастере, маказице… Дио караванског тима чине аниматори Рент а партy. Посебан кутак је опремљен дидактичким коцкама и Сова играчкама које су посебно дизајниране за млађу дјецу, у циљу развоја спретности, логике, крупне и фине моторике.
Караван је до сада посјетио родитеље и дјецу у Шавнику, Жабљаку, Никшићу, Плужинама, Колашину, Мојковцу, Пљевљима и Бијелом Пољу, а до 25. новембра ће обићи све градове у Црној Гори.