Заједничком акцијом Општине Беране и Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде подијељено је 100 пластеника у овој серији, од планираних 180, пољопривредним произвођачима са територије наше општине.

Предсједник Општине Тихомир Богавац и министар Александар Стијовић поздравили су пољопривреднике и пожељели им срећу у раду и добар род.

Прије тога одржан је састанак у згради Општине којем су присуствовали, осим предсједника Општине и министра пољопривреде, и предсједник СО Беране Новица Обрадовић, секретар за пољопривреду, туризам и водопривреду Божо Премовић, секретар за пројекте и инвестиције Свето Митровић, секретар за финансије и економски развој Бојан Радошевић, директор Туристичке организације Иван Радевић, менаџер Општине Владимир Ђаковић и помоћник у Секретаријату за пољопривреду, туризам и водопривреду Милутин Мићовић.

На састанку је било ријечи о изградњи Куће пољопривреде у Беранама, гдје ће се под једним кровом наћи све пољопривредне институције како са државног, тако и на локалном нивоу.

„Овај пројекат је од изузетног значаја за Општину Беране. Посебну захвалност дугујемо због тога министру Стијовићу. Предвиђено је да у тој Кући пољопривреде буду и канцеларије општинског Секретаријата за пољопривреду, туризам и водопривреду и Регионална канцеларија МИДАС II. Реализацијом овог пројекта биће омогућено лакше остваривање пољопривредних права и субвенција пољопривредним произвођачима“, казао је предсједник Општине Беране Тихомир Богавац.

Министар Александар Стијовић је навео да и на овај начин, додјелом пластеника, сви заједно радимо на унапређењу услова за пољопривреднике.

„Намјера министарства, на чијем сам челу, јесте да се у наредном периоду више улаже на сјевер како би се подигао стандард становништва”, рекао је министар.

Секретар за пољопривреду Божо Премовић назначио је важност улагања у пољопривреду и представио план и програм рада Секретаријата кроз мјере Агробуџета за 2021. годину.

Према његовим ријечима Општина Беране из године у годину увећава новчана средства за субвенције и мјере, а самим тим и број мјера се увећава.

„Ове године кроз Агробуџет реализоване су следеће мјере: подршка развоју тржишне производње мликека, премије за приплодне јунице у чистој раси, подршка за набавку приплодних јуница, субвенције за ретву стрних жита, набавка садница континенталног воћа, премије за откуп плодова малине, премије по пчелињем друштву, премије угледним пољопривредним произвођачима, подршка општим сервисима у пољопривреди, подршка управљању ризицима у пољопривреди, субвенције за постојеће воденице и њихово одржавање, подршка развоју туризма, набавка софтвера и опреме за израду базе података, субвенције у плаћању обавеза осигурања пољопривредним произвођачима и данашња мјера коју реализујемо, субвенција за набавку пластеника“, казао је Премовић.

Министру се захвалио на посјети и предсједник Скупштине Новица Обрадовић, истичући да се нада наставку и јачању сарадње.

Руководство Општине Беране је изразило спремност за помоћ у рјешавању проблема са лутајућим грлима на државном нивоу. Било је ријечи и о ангажовању војске за пробијање путева у руралном дијелу општине.