Помен на гробу попа Страхиње Будимљанина

  1. мај 2015.

Њихова Преосвештенства Епископи будимљанско-никшићки Г. Јоаникије и захумско-херцеговачки Г. Григорије служили су са свештенством и свештеномонаштвом, у суботу 2. маја 2015, на мјесном гробљу у Фојници, помен поп Страхињи Будимљанину зографу.

Помену на гробу попа Страхиње присуствовали су г.-дин Милан Радмиловић, начелник општине Гацко, руководство општине Беране на челу са предсједником општине г.-дином Драгославом Шћекићем и г.-дин Радомир Вучковић, предсједник СКПД „Просвјета“ који се обратио у име организатора овог молитвеног скупа.

Веома познати сликар, иконописац поп Страхиња Будимљанин или како су га другачије звали Будимљанин Страхиња (1548-1632), највеће сликарско име последњих деценија 16. и првих деценија 17. вијека, потиче из питоме долине Лима, из историјске Будимље.

О њему се зна много више него о другим иконописцима и преписивачима књига, јер је он један од ријетких који је потписивао своје радове.

У манастиру Шудикова постојала је фрескосликарска школа на челу са попом Страхињом Будимљанином.

Био је веома плодан сликар. Његов рад је фреско декорација манастира Светог арханђела на Тари код Довоље 1591. Убрзо послије тога завршава велики посао на зидним сликама у новосаграђеној припрати манастира Свете Тројице у Пљевљима. Такође, његово дјело је израда слика на иконостасу у главној цркви манастира Мораче. Један је од учесника живописања манастира Пиве, припрате манастира Светог Николе у Подврху код Бијелог Поља. Стигао је и до источне Босне и тамо осликао манастир Озрен. Последњи рад му је живописање цркве Светог Николе манастира Градиште у Паштровићима.

Након одслуженог помена на гробу знаменитог поп Страхиње Будимљанина, на коме стоји ново крсно знамење, Преосвећена Господа Епископи Јоаникије и Григорије су били гости генералног дириктора РиТЕ Гацко г.-дина Милинка Милидрага.