„Ову активност ћемо наставити и убудуће да спроводимо, као и многе друге које Општина Беране реализује, а све са циљем да се унаприједи пољопривредна производња“, казао је, овим поводом, ресорни секретар за пољопривреду Божо Премовић.

Пољопривредницима подијељено 10 хиљада садница

Општина Беране је посредством  Секретаријата за пољопривреду, туризам и водопривреду спровела акцију бесплатне додјеле садница воћа пољопривредним произвођачима – воћарима са подручја општине.

„Сходно мјери из Агробуџета за 2019. годину Општине Беране – мјера 4, подршка подизању производних воћних засада (4.1. регресирање садница воћа- шљиве), извршена је набавка 10 хиљада садница од чега је седам хиљада садница шљиве – сорта “Чачанска родна“, хиљаду јабуке – сорта ,,Јонаголд“, хиљаду крушке – сорта ,,Виљамовка“, 500 садница трешње – сорта ,,Стела“  и 500 садница вишње – сорта ,,Шумадинка“, од изабраног понуђача са тендера ДОО „Агро кућа “ – Беране“, објаснио је ресорни секретрат Божо Премовић.

Пољопривредницима подијељено 10 хиљада садница

Пољопривредни произвођачи – воћари су у периоду од 21. до 30. октобра подносили захтјеве овом Секретаријату за остварење права на регресирање воћних садница.

У том периоду је пристигло 409 захтјева за остварење права на бесплатне саднице воћа. Интересовање је било на завидном нивоу као и претходних година, подијељено је 10 хиљада садница“, казао је он.

Саднице су стигле 6. новембра, а расподјела је била 8. и 9. новембра у просторијама новог Ватрогасног дома.

„Ова мјера је наишла на позитивну реакцију међу пољопривредним произвођачима, а уједно представља и наставак шире акције која се годинама спроводи у циљу ревитализације постојећих и подизању нових комерцијалних засада воћњака“, закључује Премовић на крају.