Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Александар Стијовић боравио је данас у радној посјети Општини Беране. Са предсједником општине Тихомиом Богавцем разговарао је о актуелним питањима и активностима које Општина Беране са Секретаријатом за пољопривреду и јавним предузећима спроводи на подизању пољопривредне производње кроз субвенције и мјере Агробуџета за 2022. годину.

Након састанка предсједник Општине и министар Стијовић одржали су састанак са пољопривредним произвођачима који су остварили право бесповратне подршке за инвестиције у преради на газдинствима, а коју је Министарство пољопривреде додјељује уз подршку Свјетске банке, кроз МИДАС II пројекат.

Реализацијом ових инвестиција доприноси се повећању конкурентности производа како црногорских примарних произвођача тако и прерађивача. Ова мјера кроз стварање додате вриједности, повећава проходе, рјешава проблем вишкова примарних производа и чување производа на газдинаствима, истакао је министар Стијовић.

„Важно је истаћи да су инвестиције које се односе на набавку нове опреме за прераду, чување и паковање пољопривредних производа као и адаптацију постојећих објеката, подржане са 80% вриједности цјелокупног износа инвестиције. То значи да ћемо овим јавним позивом подржати 70 инвестиција укупне вриједности око 490 хиљада еура од чега је подршка коју додјељује око 390.000.00 еура“ – казао је Стијовић.

Буџетом је за ову годину опредијељено 43,1 еура. То је највећи буџет опредијељен за пољопривреду у историји Црне Горе, што је 9 милиона или 34 одсто већи износ у односу на прошлу годину или  48 одсто у односу на 2020. годину, казао је министар на данашњем састанку са пољопривредницима.

Субвенције за млечне производе су повећане, такође премије по грлу говеда, овце, козе, као и повећање по свим другим мјерама.

„Увјерен сам да ће пољопривредни произвођачи који закључују ове уговоре успјети да искористе средства која су им стављена на располагање и да че на тај начин подићи своју производњу на већи ниво“ – закључио је министар пољопривреде.