Предсједник општине Драгослав Шћекић разговарао је јуче са потпредсједником Владе и министром пољопривреде и руралног развоја мр Милутином Симовићем који је, са сарадницима, боравио у радној посјети Беранама.

То је била прилика да се разговара о реализацији развојних пројеката којима ће се, уз подршку Владе, одрживо валоризовати потенцијали Берана.

Предсједник Шћекић је изразио захвалност на партнерској комуникацији са Владом у корист свих грађана наше општине.

„Беране посједује значајне потенцијале у области пољопривреде, водних потенцијала, шумарства и дрвне индустрије, а које треба интензивније валоризовати. У том правцу је значајна подршка Владе“, казао је предсједник и додао да је Општина Беране у сарадњи са ресорним министарством и локалним становништвом финансирала изградњу водовода у једном броју мјесних заједница што ће у значајној мјери унаприједити водоснабдијевање становништва у тим подручјима, а чије ће отварање бити у наредних мјесец дана.

У наставку је са гостима из Подгорице разговарано о квалитетној експлоатацији минералних сировина пијеска и шљунка и одговорнијем односу концесионара, бољој контроли и праћењу реализације процеса. Било је ријечи и о експлоатацији шума и обавезама концесионара, и контроле како са државног тако и локалног нивоа у правцу заштите путне и остале инфраструктуре.

Предсједник је оцијенио да је потребно и даље снажно радити на стварању и јачању предузетничког духа код наших грађана.

„Очекујемо да ће настојања Владе да елиминише административне и друге баријере за реализацију пројеката значајних за развој локалне економије и квалитетније сервисирање потреба грађана, донијети нову перспективу Беранама“, истакао је.

Потпредсједник Симовић је указао да Влада веома интензивно ради на припреми читавог сета закона који ће допринијети бољој позицији локалних јавних финансија, отклањању већ одавно уочених баријера у реализацији пројеката који доприносе остварењу јавног интереса, успостављању јасно дефинисаних механизама приватно-јавног партнерства и преиспитивању бројних административних такси. Циљ свих ових промјена је стварање услова за убрзани раст економије и брже отварање већег броја нових радних мјеста.

„Политичке разлике нијесу и неће бити препрека за реализацију пројеката за развој општине Беране и добро свих грађана општине“, оцијенио је министар.

Заједнички је истакнута потреба партнерских активности у циљу креирања повољног пословног амбијента и подстицања предузетничких иницијатива, што ће допринијети отварању и развоју произвођачких погона, прије свега у областима прерађивачке индустрије, пољопривреде, енергетике, дрвне индустрије и туризма.

Погон Агролужац – примјер мудре предузетничке иницијативе

IMG_6140

Предсједник Шћекић и министар Симовић су обишли и производни погон у Беранама – „Агролужац“, који је корисник бесповратне подршке Министарства пољопривреде. Инвестиција – набавка технолошке линије за сушење шљива вриједности око 150 хиљада еура, подржана је од стране Министарства пољопривреде кроз ИПАРД лике за прераду, са бесповратних 65 хиљада еура

Линија за сушење шљива је инсталирана, а план је набавка и линије за производњу џема, ракије од шљиве и сока од јабуке. Компанија има и сопствени засад од више од пет хиљада садница шљива и значајне потребе за откупом. План инвеститора је да сушару стави у погон током овогодишње сезоне, а да са производњом џема крене у наредној години. Тржиште за пласман ових производа је обезбијеђено.

Предсједник општине Драгослав Шћекић је изразио велико задовољство реализацијом овог пројекта, као и да је Општина, сходно својим могућностима, на располагању инвеститору и да се радује отварању сваког новог радног мјеста.

„Овај пројекат прераде и производње из области пољопривреде омогућава значајна радна мјеста и подстиче повећано учешће грађана у области пољопривреде, и надамо се мотиве за нове производње“, закључио је предсједник.

Потпредсједник Симовић је након обиласка и разговора са инвеститором такође изразио задовољство одрживим концептом пројекта. Посебан квалитет пројекта је перспектива која се отвара за кооперанте, што ће, како је казао Симовић, подстаћи развој пољопривредних газдинстава која се баве производњом шљива и другог воћа. Овај пројекат, како је оцијенио, треба да буде подстицај и за развој сличних предзетничких иницијатива у Беранама.