Полагањем вијенаца на споменик “Слобода” на Јасиковцу обиљежен је 9. мај, Дан побједе над фашизмом у Другом свјетском рату.

Вијенце су на мјесту страдања девет беранских родољуба од стране италијанских окупатора положили, делегација општине Беране на челу са  предсједником Скупштине Милуном Рмушем, представници ОБНОР-а Беране 1941-1945, ОО СНП-а Беране, делегација општине Андријевица, делегација Удружења бораца Андријевица, бројни грађани и поштоваоци тековина НОБ-а.

У свом обраћању предсједник Скупштине Милун Рмуш је казао да на овај дан, на мјесту које је симбол побједе над фашизмом, одајемо почаст свим жртвама палим за нашу слободу.

“То је прилика и да се захвалимо онима који су још увијек са нама, да се захвалимо потомцима наших хероја који чувају њихов легат и да никада не заборавимо симбол ослобођења и свијетле историјске странице наше земље. Дан побједе над фашизмом један је од оних датума који подједнако морају славити и дјед и унук, и отац и син јер слобода, мир и живот достојан човјека немају цијену”, нагласио је Рмуш.

Он је истакао да, његујући свијетле традиције антифашизма, отварамо новим генерацијама врата демократије, европских вриједности и стандарда којима тежи наш град и наша Црна Гора.

“Дан побједе над фашизмом не можемо и не смијемо да заборавимо и због милиона жртава однесених вихором рата, међу којима су страдали и хероји наше земље, наш народ, оно најхрабрије и најбоље што смо имали. Најмање што можемо да учинимо за њих је да их чувамо од заборава”, казао је Рмуш.

“Човјеково достојанство и понос се огледају у слободи јер само слободни можемо да корачамо путевима среће, просперитета и свеукупног благостања. Тако и из овог споменика Слободе на Јасиковцу и овог 9. маја, када славимо Дан побједе над фашизмом, исијава порука да се никада не смију заборавити они који су током Другог свјетског рата узидали своје кости у слободу коју и данас уживамо”, казао је на почетку говора предсједник ОБНОР-а Беране 1941-1945 Петар Лабудовић.