Данас је у Беранама, у организацији ЈУ Дневни центар за дјецу и омладину са сметњама и тешкоћама у развоју „Пљевља“, и ЈУ Дневни центар за дјецу и омладину са сметњама и тешкоћама у развоју „ Беране“ организован округли сто на тему „Асистивна технологија- за живот без граница“.
У оквиру пројекта „Подршка инклузивном образовању и обуци за свакодневни живот дјеце и младих са сметњама у развоју“, присутнима се обратио предсједник Општине Драгослав Шћекић:
„Поштовани пријатељи, уважени организатори данашњег округлог стола,
Дозволите ми да Вас од срца, најискреније поздравим, и наравно да вам се захвалим на позиву да будем дио данашњег окупљања.
Користим прилику да и овог пута пружим отворену, искрену и пуну подршку оваквом и сличним пројектима. Подршка инклузивном образовању и обуци за свакодневни живот дјеце и младих са сметњама у развоју свакако мора бити у самом врху проиритета како на локалном, тако и државном нивоу. Оно што је такође јако битно и корисно да су у овај пројекат укључени значајни субјекти двије државе, Црне Горе и Србије. Наравно, ни овога пута не смијемо и не можемо заборавити наше искрене пријатеље из Европске уније, који су и овом пројекту дали несебичну подршку и помоћ.
Све скупа мора нас радовати чињеница да су организоване специјализоване обуке за више од 200 наставника, стручњака, родитеља, као и дјеце са сметњама у развоју. Свакако завређује пажњу и то да ће корисници пројекта обезбиједити одрживо кориштење асистивне технологије која омогућава квалитетно инклузивно образовање и социјалну заштиту.
Примјена начела ,,једнаких могућности,, и ,,слобода избора у складу са појединачним способностима,, још један су корак у правцу институционилизације асистивне технологије у образовном систему како Србије, тако и наше државе.
Уз још једну захвалност на могућности да вам се обратим на овако значајну тему, уз жељу да се пријатно осјећате у нашем граду и овом пријатном амбијенту хотела Беране искрено вас поздрављам.“
Пројекат је представила директорица ЈУ “Дневни центар за дјецу и омладину са сметњама и тешкоћама у развоју „Пљевља“ Светлана Дујовић. У име партнера из Србије присутнима су се обратиле предсједница Удружења градјана“Златиборски круг“ Зорица Милосављевић, и Зорица Весовић, директорица Основне школе за образовање ученика са сметњама у развоју „Миодраг. В. Матић“, као и Ана Дробњак, психолог у ДЦ Беране.
Округлом столу су, из општине Беране присуствовали и Дубравка Јованчевић, руководилац Службе предсједника Општине, Дарко Стојановић, менаџер Општине, и Ирина Зечевић, савјетник.