У циљу унапређења домаће производње у сточарству, стабилизације прихода у малим домаћинствима те пружање додатне подршке останку на селу, Општина Беране посредством Секретаријата за пољопривреду, туризам и водопривреду наставља са подршком развоју пољопривреде, па је у складу са тим извршена набавка и расподјела 230 приплодних јагњица.

Осамнаест (18) пољопривредних произвођача са територије општине Беране остварило право на јагњад. Приоритет су имали млађи брачни парови који живе на селу.

Расподјела је извршена на новој сточној пијаци у Беранама.

Предсједник општине Беране Тихомир Богавац казао је овом приликом да можемо слободно рећи да се пољопривреда у наш крај враћа.

„Општина Беране, посредством ресорног секретаријата, помаже у континуитету пољопривредним произвођачима, обезбјеђивањем донација и субвенција„, рекао је предсједник.

Предсједник је подсјетио да развој пољопривреде у Беранама прати унапређење путне инфраструктуре.

„У многим селима смо урадили нове путеве, водоводе, поставили асфалт, а таквих активности ће бити убудуће још више. Све то указује да је нама, као локалној власти, циљ да се у овом крају сточарство развија, односно да се врати на ниво од прије неколико деценија“, нагласио је он.

Поручио је на крају да је важно да села живе, наглашавајући да је опстанак села битан за град и државу. Истакао је да је га радује што су данас присутни млади људи у већини, као и да је потребно да их буде што више.

„У том правцу и у правцу нових издвајања, повећавања броја пољопривредних произвођача и сточара, вама и вашим породицама желим вам свако добро и напредак. Да се из године у годину гледамо у бољим у условима и са већим приходима“, закључио је Богавац.

По ријечима ресорног Секретара Божа Премовића, ова мјера је била реализована и прошле године, и да ће се наставити и наредних година, јер се повећава сточни фонд и побољшава генетски потенцијал у овчарству.

Радује га заинтересованост млађих лица, која планирају да остану на селу и баве се овчарством. Такође је навео да је у плану за следећу годину набавка још већег броја грла у сарадњи са Министарством пољопривреде.

Берански сточари су се захвалили Општини Беране на значајној донацији, уз напомену да је ово наставак добре сарадње коју имају са локалном самоуправом.